Ga naar de inhoud

Iedereen doet mee in Brummen

Met een laag inkomen is het soms lastig rondkomen. De gemeente  Brummen vindt dat iedereen moet kunnen meedoen in de maatschappij. Daarom hebben we verschillende regelingen voor mensen met een laag inkomen. Bekijk de folder Meedoen in Brummen 2024 (pdf, 1,1 MB). 

Regeling aanvragen

Wilt u eerst meer weten over de regelingen? Lees de folder Meedoen in Brummen 2024 (pdf, 1,1 MB) of neem contact op met Team Voor Elkaar.

Bijdrage Diftar en rioolheffing: tegemoetkoming in de gemeentebelastingen

Het is niet meer mogelijk een vergoeding voor rioolheffing en Diftar aan te vragen. Heeft u inkomen tot maximaal 100% van de bijstandsnorm of een laag besteedbaar inkomen, bijvoorbeeld door schulden? Dan kunt u Tribuut verzoeken om kwijtschelding. 
Heeft u in 2023 een vergoeding gehad voor deze kosten, maar kunt u geen kwijtschelding krijgen? Dan kunt u misschien gebruik maken van de afbouwregeling. Hierover wordt in februari 2024 een brief gestuurd. Lees meer...

Participatiebudget: meedoen met sport, muziek en cultuur

De gemeente Brummen daagt u graag uit om actief mee te doen in onze samenleving. Bijvoorbeeld door te sporten of iets te doen op het gebied van cultuur of muziek. Hiervoor kunt u één keer per jaar maxi-maal € 180,- krijgen. Dit bedrag kunt u declareren met bonnetjes of vooraf aantonen met een bestedingsplan. Of u vraagt om een vergoeding van het lidmaatschap van een club of vereniging.

Zwempas

In plaats van het participatiebudget kunt u kiezen voor een zwempas van Rhienderoord Zwem & Sport Plezier. Hiermee kunt u een jaar lang baantjes komen zwemmen of één keer per week meedoen met een aquasportactiviteit. Wilt u dit? Dan krijgt u een brief van de gemeente voor een zwempas. Zo’n zwempas kost normaal € 300,-. Met de brief gaat u naar Rhienderoord. Voor meer informatie over de zwempas kunt u bellen met Rhienderoord: (0575) 56 15 44. Of mailen naar: info@stichtingsportkompas.nl

Lidmaatschap van BIJ de bieb

Voor kinderen tot 18 jaar is het lidmaatschap van de bibliotheek gratis.18 tot en met 29 heeft ook een gratis lidmaatschap, maar betaald enkel per item. De gemeente betaalt voor volwassenen met een laag inkomen de bibliotheekpas. Vul hiervoor simpel dit formulier in. Ook kan je gratis hulp krijgen bij lezen, schrijven en rekenen. Kijk voor meer informatie op bijdebieb.nl.

Voorzieningenwijzer

Betaalt u niet te veel voor gas en energie? En ontvangt u alle inkomsten waar u recht op heeft? De Voorzieningenwijzer helpt u deze vragen te beantwoorden. Als u zich aanmeldt, krijgt u een afspraak met een onafhankelijk adviseur. De gemeente betaalt de kosten voor het advies.

Zwemdiploma voor uw kind

Leren zwemmen is belangrijk en gezond. Met een zwemlespas kan uw kind zwemdiploma A en/of B halen. Uw kind moet dan natuurlijk wel meedoen met de zwemlessen. Uw kind kan een zwempas krijgen vanaf 5 jaar.  

Kijk voor meer informatie over zwemlessen op de website van zwembad Rhienderoord. In de zomer kunt u ook terecht bij zwembad Coldenhove. Mail voor de mogelijkheden naar zwemles@zwembadcoldenhove.nl 

Bijdrage voor clubs en verenigingen voor uw kind

De gemeente Brummen betaalt voor elk kind van 4 tot 18 jaar het lidmaatschap voor één vereniging. Denk aan voetbal of volleybal, maar bijvoorbeeld ook de scouting of het Brummens Tekenschooltje. We hebben hierover afspraken gemaakt met clubs en verenigingen in onze gemeente (pdf, 143 kB) 

Staat de naam van uw vereniging of club niet in het overzicht? Mail dan naar minimabeleid@brummen.nl of bel met Team Voor Elkaar. Wij bekijken dan of de vereniging of club van uw keus mee wil doen met de regeling. 

Sportpas voor uw kind

Weet uw kind nog niet welke sport hij of zij leuk vindt? Dan kunt u een sportpas krijgen. Uw kind kan dan eerst een paar keer gratis meedoen bij verschillende sportverenigingen. De sportpas hoeft u niet aan te vragen: u kunt hem zo meekrijgen bij de centrale balie van het gemeentehuis of bij Team Voor Elkaar.

Maatwerk: individueel stimuleringsbudget voor uw kind

Meedoen kan op veel manieren. Dus heeft u een andere vraag voor uw kind? Bijvoorbeeld over een extra (school)activiteit die geld kost? Neem gerust contact op met Team Voor Elkaar. Misschien is er een oplossing op maat via het individueel stimuleringsbudget.

Bespaarhulp

Woon je in de gemeente Brummen en ben je bezorgd over je energierekening? Als je een inkomen tot 130% van het minimumloon hebt kan de bespaarhulp je helpen! De bespaarhulp komt gratis bij je langs en helpt je met tips, adviezen en zo nodig met besparende maatregelen.

Fashion cheque

Gezinnen met een laag inkomen krijgen eens per jaar een fashioncheque cadeau. Kinderen van 4 t/m 12 jaar krijgen een cheque van € 50,-. Voor kinderen van 13 tot 18 jaar is er een fashioncheque van € 75,-. Vraag deze aan door het formulier uit te draaien en in te leveren.