Ga naar de inhoud

Begrotingsraad: donderdag 9 november 16 uur

vrijdag 27 oktober 2023

De Brummense gemeenteraad buigt zich op donderdag 9 november over de concept-programmabegroting 2024-2027. Dit document is door het college van burgemeester en wethouders voorbereid. Maar het is de gemeenteraad die als taak heeft de programmabegroting jaarlijks vast te stellen en daarmee de gemeentelijke koers aan te geven. De raadsvergadering over dit onderwerp gaat al in de middag van start, namelijk om 16.00 uur. De verwachte eindtijd is 23.00 uur. De vergadering is openbaar en vindt plaats in de raadszaal van het gemeentehuis. Ook is het live te volgen via het televisiekanaal van de lokale omroep.

Na de presentatie van de conceptbegroting eind september, zijn de raadsleden begonnen om het document grondig te bestuderen en reacties te verzamelen uit de samenleving. Bijvoorbeeld tijdens het begrotingsforum van 26 oktober. Ook heeft de gemeenteraad zowel schriftelijk als mondeling vragen gesteld aan het college. Dit alles om te komen tot zorgvuldige besluitvorming op 9 november. 

Begrotingswijzing en 2e Burap

De begrotingsvergadering begint op 20 oktober om 16.00 uur. Naar verwachting in de loop van die avond stelt de gemeenteraad de programmabegroting vast. Dit al dan niet met wijzigingsvoorstellen (amendementen) en opdrachten aan het college (moties). Bij het afronden van het begrotingsdocument deed zich nog een financiële tegenvaller voor. Dit had te maken met een onverwachte tariefstijging binnen de taakveld jeugd en Wmo. Om deze extra lasten goed op te kunnen vangen in het gemeentelijk  huishoudboekje, doet het college hiervoor enkele voorstellen. Deze zijn opgenomen in een eerste begrotingswijzing. Ook hierover neemt de raad op 9 november een besluit. 

Naast de begroting voor volgend jaar en de eerste begrotingswijziging buigen de gemeenteraadsleden zich tijdens de begrotingsvergadering ook over de Tweede Bestuursrapportage over het lopende begrotingsjaar 2023. Met deze zogenoemde ‘2e Burap’ legt het college verantwoording af over de inhoudelijke maar vooral ook financiële situatie in het huidige begrotingsjaar. Tijdens het raadsforum op 26 oktober werd duidelijk dat dit onderwerp als hamerstuk op de agenda van 9 november komt. 

Vergaderstukken online

De agenda met de bijhorende stukken van de begrotingsvergadering van 9 november kunt u raadplegen op deze pagina van de gemeenteraad. Over de begroting is ook een aparte pagina met veel (achtergrond)informatie te vinden. Deze pagina vindt u op de pagina www.brummen.nl/begroting

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/begrotingsraad-donderdag-9-november-16-uur