Ga naar de inhoud

Bestrijding van de Japanse Duizendknoop

woensdag 18 oktober 2023

De gemeente Brummen is deze week gestart met het aanpakken van de Japanse Duizendknoop, een invasieve plantensoort die schade kan aanrichten. Verschillende methoden worden ingezet om deze hardnekkige plant te bestrijden.

De aanpak omvat grofweg het handmatig verwijderen van de plant door deze zorgvuldig uit te graven en af te voeren. Daarnaast wordt de plant vernietigd door middel van warmte, kou of zelfs elektriciteit. Een andere strategie richt zich op het uitputten van de plant door het loof te verwijderen. Bovendien wordt verspreiding van de plant voorkomen door het vrijgekomen loof bij bewerkingen zorgvuldig af te voeren.

Bestrijden met elektriciteit

Binnen de gemeente gaan we verschillende methodes inzetten of hebben wij al eens uitgevoerd. We zijn deze week begonnen met de bestrijding van de plant door gebruik te maken van elektriciteit. Het begint met het maaien van de planten op zo'n 60 cm hoogte, en uiteraard wordt al het maaisel zorgvuldig afgevoerd. Wat deze aanpak zo bijzonder maakt, is het koken van de planten met elektriciteit. Een soort pin wordt in de grond gestoken, waarna de planten met een soort elektrische 'staf' worden behandeld. De opgewekte spanning zorgt ervoor dat de planten letterlijk worden gekookt en vernietigd. En het mooie is dat het bodemleven gespaard blijft, net als een vogel die op een stroomdraad zit en geen schok krijgt. De elektrische bestrijdingsmethode heeft zich al bewezen, maar het zal waarschijnlijk nodig zijn om de actie te herhalen om de Japanse Duizendknoop volledig weg te krijgen. 
 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/bestrijding-van-de-japanse-duizendknoop