Ga naar de inhoud

Burgersterrein: stap naar een voorkeursalternatief 

dinsdag 10 oktober 2023

Maandagavond waren ruim 70 inwoners en ondernemers uit Eerbeek weer aanwezig om door te praten over de plannen voor de herinrichting van het Burgersterrein. Na een geslaagde eerste bijeenkomst op 4 september, stond de participatieavond op 9 oktober meer in het teken van keuzes maken. Zo konden de aanwezigen zich uitspreken over drie varianten van het vernieuwde ontwerp voor het Burgersterrein. Symbolisch kon hiervoor een stembiljet ingevuld worden. 

De avond begon met een terugblik op de eerste participatieavond op 4 september. Uitgebreid werd aangegeven welke informatie toen is ingebracht en tot welke keuzes dat heeft geleid. Zo was duidelijk dat op 4 september een grote meerderheid van de aanwezigen een voorkeur had voor de eerste denkrichting, waar wonen in een groene omgeving centraal staat. Deze denkrichting is de afgelopen weken uitgewerkt in een nieuwe schets, waar wederom drie versies van werden gepresenteerd. Verschillen in deze versies hebben vooral te maken met de eventuele aanwezigheid van een dorpsveld of een papier experience centrum (PEC). Maar ook met de ligging van de te bouwen woningen, het openbaar groen, kleinschalige bedrijvigheid en een veilige verkeerontsluiting op de Loubergweg. 

Reacties

In het tweede deel van de avond konden vragen gesteld worden over de drie nieuwe varianten. Maar ook mochten de aanwezigen aangeven welke variant hun voorkeur had. Dit met redenen omkleed. Inwoners en ondernemers die ook nog de plannen willen inzien, kunnen dat doen in het Servicepunt in Eerbeek of op de gemeentelijke website. Eventuele reacties zijn welkom tot en met uiterlijk vrijdag 20 oktober. Dit kan door een formulier in te vullen en achter te laten in de stembus in het Servicepunt of door een mail te sturen naar ruimtevooreerbeek@brummen.nl

Hoe verder? 

Wethouder Van de Graaf vertelde bij de opening dat hij eind november met het college de drie (eventueel nog aangescherpte) varianten wil voorleggen aan de gemeenteraad. Daarbij geeft het college ook aan wat – mede op basis van de inbreng vanuit de samenleving – de voorgestelde voorkeursvariant is. Wanneer de raad in december een keus maakt, gaat een uitgebreid vervolgtraject starten. De voorkeursvariant vormt dan de basis voor een meer gedetailleerd plan dat in de vorm van een voorlopig ontwerp en uiteindelijk definitief ontwerp is uitgewerkt. 

De volgende stappen in het ontwerpproces zijn dan om te komen tot een beeldkwaliteitsplan en een bestemmingsplan. Die twee instrumenten vormen dan het kader om uiteindelijk bouwvergunningen te verlenen. Bij deze stappen in het proces worden inwoners, ondernemers en belanghebbenden weer intensief betrokken. Ook eerder opgehaalde inbreng die (bijvoorbeeld vanwege het detailniveau) nu nog niet zijn verwerkt, worden er dan weer bij betrokken. Voortvarendheid en zorgvuldigheid gaan bij dit ontwerpproces wat betreft Van de Graaf hand in hand. In de meest optimistische planning gaat eind 2025 de schop in de grond. 

Vragen 

Heeft u vragen over deze plannen in het centrum van Eerbeek? Kom dan gerust op vrijdagochtend tussen 9 en 13 uur langs bij het Servicepunt in Eerbeek. Medewerkers van het programmateam Ruimte voor Eerbeek zijn dan aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden of een toelichting te geven over de plannen of het komende besluitvormingsproces”. Meer informatie over de ontwikkelingen in Eerbeek vindt u ook op www.brummen.nl/ruimtevooreerbeek. Of bel (0575) 56 82 33.

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/burgersterrein-stap-naar-voorkeursalternatief