Ga naar de inhoud

De bladcampagne is gestart

donderdag 9 november 2023

Waarom zouden we in de herfst afgevallen bladeren van gazons afvoeren als we ze net zo goed ter plekke kunnen laten liggen? Daarom zijn we onze bladcampagne gestart met de inzet van een 'Mulchmachine'. Het doel is om het beheer van afgevallen bladeren tijdens de herfstperiode efficiƫnter en milieuvriendelijker te maken.

Waarom bladeren van gazons afvoeren?

Het traditionele proces van het verzamelen en afvoeren van afgevallen bladeren is niet alleen arbeidsintensief, maar zorgt ook voor geluidsoverlast door bladblazers en brengt flinke kosten met zich mee. Dus waarom niet gewoon een deel van die bladeren ter plekke laten liggen? Dit zal de bodem juist verrijken.

De innovatieve Mulchmachine

We hebben besloten om dit probleem aan te pakken met de 'Mulchmachine.' Deze slimme machine maalt de bladeren fijn en blaast ze terug op dezelfde locatie. Wormen nemen het blad mee in de bodem, wat de bodemkwaliteit verbetert. Hierdoor wordt de grasmat gezonder en hebben de bomen toegang tot meer vocht en voedingsstoffen. Bovendien is het niet meer nodig om bladeren van gazons te verzamelen en af te voeren, wat resulteert in minder bladafval op wandel- en fietspaden.

Waarom 'mulchen'?

De keuze voor 'mulchen' past perfect bij circulariteit, waarin hergebruik en duurzaamheid centraal staan. Het bevordert de koolstofkringloop, vermindert transportkosten voor organisch materiaal, en leidt tot kostenbesparingen. Daarnaast leidt 'mulchen' tot een lager CO2-verbruik bij het opruimen van bladafval. De verbetering van de bodem leidt tot een gezondere grasmat en bomen en vermindert het risico op uitdroging van de bodem. Dit bevordert de biodiversiteit in onze gemeente en creƫert een betere omgeving voor dieren.
 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/de-bladcampagne-is-gestart