Ga naar de inhoud

De eerste Kinderburgemeester

woensdag 8 november 2023

Groep 8 aan de macht!

Zo’n 200 enthousiaste leerlingen uit groep 8 van 8 verschillende basisscholen in de gemeente Brummen bezochten op 3 november het gemeentehuis, want het was tijd voor ‘Groep 8 aan de macht’. Onder leiding van burgemeester Alex van Hedel en wethouder Ingrid Timmer grepen zij de macht tijdens twee kinderraadsvergaderingen. De dag resulteerde in een geldprijs van € 250 voor de twee winnende raadsvoorstellen van basisscholen De Enk en Van Leeuwen uit Eerbeek.

Winnaars met hartverwarmende voorstellen

Als gemeente willen we graag weten hoe jongeren in onze gemeente over de toekomst van Brummen denken. Er waren deze dag veel goede voorstellen, maar er konden er maar twee de beste zijn. De Enk stelde voor een activiteiten dag te organiseren voor zowel jong als oud, waarbij elektronica geen rol speelt. Het doel is om mensen van verschillende leeftijden bij elkaar te brengen door samen buiten te spelen, te bewegen en elkaar beter te leren kennen. De Van Leeuwenschool presenteerde het idee om een gezellige middag te organiseren voor mensen die zich eenzaam voelen, in de hoop hen vrolijkheid en nieuwe vriendschappen te bieden. Deze twee ideeën werden uiteindelijk beloond met een prijs om de ideeën zelf werkelijkheid te maken.

Triomf voor de eerste Kinderburgemeester

Niet alleen werden prachtige voorstellen gepresenteerd, maar ook vond de verkiezing van de allereerste Brummense Kinderburgemeester plaats. Alle participerende scholen hebben voorverkiezingen binnen hun school gehouden. Zo dragen ze allen één kandidaat voor als Kinderburgemeester. Alle achtstegroepers kiezen, na een pitch van alle kandidaat burgemeesters, wie hun favoriet is. De stemmen zijn gevallen op Anne van Wieringen uit groep 8 van basisschool Sint Pancratius uit Brummen.

Op 30 november zal Anne van Wieringen officieel geïnstalleerd worden als Kinderburgemeester van de gemeente Brummen. Dit gebeurt tijdens de vergadering van de gemeenteraad. Vanaf dat moment is Anne een jaar lang kinderburgemeester.

Wat gaat de Kinderburgemeester doen?

Een Kinderburgemeester helpt mee aan een veilige, gezonde en fijne woonplaats voor iedereen. Namens al onze jonge inwoners denkt de Kinderburgemeester mee, komt met ideeën en geeft advies. Verder gaat de Kinderburgemeester bijvoorbeeld mee op werkbezoek of naar een vergadering. En hij of zij mag ook zelf eens een toespraak houden. Een Kinderburgemeester is belangrijk voor de gemeente Brummen. Want we horen graag wat kinderen belangrijk vinden. 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/de-eerste-kinderburgemeester