Ga naar de inhoud

Een IHP voor goed onderwijs

donderdag 26 oktober 2023

De gemeente is verantwoordelijk voor de uitbreiding, renovatie of nieuwbouw van onze schoolgebouwen. Een Integraal Huisvestingsplan (IHP) zorgt voor een planmatige, duurzame en toekomstgerichte aanpak van onderwijshuisvesting. In goede samenwerking met schoolbesturen, kinderopvang en andere betrokken partijen is dit meerjarige plan opgesteld. Het doel is het creëren van een gezonde, functionele en duurzame leeromgeving voor alle leerlingen in de gemeente Brummen.

Het college verzoekt de gemeenteraad om op 30 november dit Integraal Huisvestingsplan (IHP) goed te keuren. De raad wordt gevraagd geld beschikbaar te stellen om de plannen over de periode 2024 tot en met 2027 uit te kunnen voeren.

Het opstellen van een IHP is verplicht

Met ingang van 2025 is het wettelijk verplicht om een IHP te hebben. Om up-to-date te blijven moet het IHP iedere 4 jaar worden bijgesteld. Gemeente en schoolbesturen hebben aangegeven dit iedere 4 jaar samen op te pakken.

Plannen voor 2024-2027

Het IHP legt de visie en ambities van de gemeente en schoolbesturen vast op het gebied van onderwijs-huisvesting in relatie tot het bredere beleid rondom jeugd en onderwijs. Hierbij wordt aandacht besteed aan de doorgaande leerlijn, inclusiever onderwijs, zorg- en jeugdhulp, voor- en vroegschoolse educatie (VVE), Rijke Schooldag en duurzaamheid. Het is een ambitieus plan dat op sommige vlakken aanpassingen aan de schoolgebouwen kan vereisen, met als doel de dagelijkse praktijk van de leerkrachten inhoudelijk te ondersteunen.

In het plan zijn niet alleen de kosten opgenomen voor noodzakelijke uitgaven voor de uitbreiding van schoolgebouwen, maar ook de kosten voor gewenste inhoudelijke activiteiten en ontwikkelingen. Eén van deze ontwikkelingen is meer inclusiever onderwijs, waarbij scholen samen zullen onderzoeken hoe ze kinderen met diverse leerbehoeften in de gemeente Brummen beter kunnen bedienen. Hopelijk hoeven er dan minder kinderen naar speciaal (basis)onderwijs buiten de gemeente vervoerd te worden. Er wordt voorgesteld om hiervoor € 1,1 miljoen beschikbaar te stellen.

Daarnaast willen schoolbesturen en gemeente samen een Rijke Schooldag mogelijk maken. De Rijke Schooldag is bedoeld om activiteiten te organiseren voor alle kinderen, zodat ze gelijke kansen krijgen. Hiervoor zal een kwartiermaker worden aangesteld, die subsidies gaat aanvragen voor alle scholen, een uitvoeringsplan gaat opstellen en samen met diverse partijen de uitvoering zal begeleiden.

Duurzaamheid is ook een belangrijk speerpunt. In deze planperiode zal worden onderzocht wat er nodig is om de schoolgebouwen te laten voldoen aan de duurzaamheidseisen van 2050, zodat duidelijk wordt welke investeringen in de komende jaren nog moeten worden gedaan.

Ook de aangekondigde wijzigingen in de kinderopvang zijn een belangrijke ontwikkeling. Al jaren terug heeft de gemeente Brummen op verzoek van schoolbesturen het al mogelijk gemaakt om bij nieuwbouw van een school ook kinderopvangruimte te bouwen voor het vormen van een kindcentrum voor kinderen van 0-13 jaar. Door de actuele ontwikkelingen zijn er afgelopen periode niet alleen leerlingenprognoses opgesteld, maar ook kinderopvangprognoses. Door de aangekondigde ontwikkelingen wordt een grotere vraag naar kinderopvang verwacht. Om deze groei op te vangen wordt de raad gevraagd tegen kostendekkende huur ook de huidige kinderopvangruimten uit te breiden, als blijkt dat de kinderopvangpartij in de school dit nodig heeft.

Scholen in de kleine kernen

Op korte termijn (in de periode 2024 tot en met 2027) is er geen nieuwbouw gepland, ook niet voor de drie scholen in de kleine kernen die ouder zijn dan 40 jaar. Hier wordt de toekomstbestendigheid van de scholen beïnvloed door leerlingenkrimp. Mogelijke opties (instandhouding, samenwerking, fusie en sluiting) voor de scholen in de kleine kernen worden onderzocht door Stichting Archipel, met de kwaliteit van het onderwijs als basis. Een aantal scholen in de kleine kernen is inmiddels inhoudelijk gekoppeld aan scholen in een grote kern om elkaar onderwijskundig en organisatorisch te versterken. In de eerste vijf jaar zullen er daarom geen grootschalige huisvestingsmaatregelen voor scholen in de kleine kernen worden opgepakt. Aan het einde van de eerste planperiode 2024-2027 zal de gemeente opnieuw met Archipel in gesprek gaan over de levensvatbaarheid van deze scholen. Het IHP stelt in ieder geval vast dat de gemeente geen nieuwbouw zal realiseren voor scholen met een levensvatbaarheid van minder dan 15 jaar.

De gemeente kijkt uit naar een vruchtbare samenwerking met alle betrokken partijen om te zorgen voor een optimale leeromgeving voor de leerlingen in Brummen.

Voor meer informatie, kunt u contact opnemen met Ans Borninkhof. Zij is te bereiken via a.borninkhof@brummen.nl of telefonisch via 06-36283819.
 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/een-ihp-voor-goed-onderwijs