Ga naar de inhoud

Lessen trekken uit fout met energietoeslag

dinsdag 2 april 2024

Eind vorig jaar hebben 49 inwoners ten onrechte energietoeslag ontvangen. Dit omdat er iets fout gegaan was bij het automatisch uitbetalen van deze toeslag bij de uitvoerende instantie, de gemeente Apeldoorn. Deze liet onderzoek doen naar wat er mis gegaan is om te voorkomen dat zoiets weer gebeurt. Belangrijkste conclusie is dat bij zulke processen meer controles ingebouwd moeten worden. Zowel de Apeldoornse als ook de Brummense gemeenteraad zijn over de conclusies van het onderzoek op de hoogte gebracht.

Eind november kon de gemeente Apeldoorn pas het tweede deel van de energietoeslag 2023 uitkeren, nadat de wet die dit mogelijk maakte was aangenomen. De betrokken medewerkers hebben zich ingezet om het proces zo goed mogelijk in te richten en de toeslagen in december ook zo snel mogelijk uit te betalen. Om er voor te zorgen dat er voor de betrokken inwoners zo min mogelijk administratie rompslomp komt kijken, is gekozen om de energietoeslag zoveel mogelijk automatisch uit te betalen aan inwoners met een laag inkomen. Daarvoor zijn inkomensgegevens opgevraagd bij een landelijk informatiepunt voor gemeenten. Bij de verwerking van deze gegevens door de gemeente zijn fouten gemaakt.

Snel herstel

Een groep inwoners kreeg daardoor ten onrechte geen energietoeslag. Een andere groep kreeg ten onrechte wél energietoeslag. Toen de fouten ontdekt werden kreeg de eerste groep heel snel, binnen een aantal dagen, alsnog energietoeslag uitbetaald. De groep die ten onrechte geld kreeg, ontving een brief van de gemeente. Hierin legden we uit dat de gemeente het geld niet zou terugeisen, maar werd wel benoemd hoe mensen het geld vrijwillig konden terugbetalen. Door twee inwoners uit onze gemeente is dat gedaan. 

Inwoners niet de dupe 

Het Brummense college besloot het ten onrechte betaalde geld niet terug te eisen omdat we het heel belangrijk vinden om een betrouwbare overheid te zijn. We volgden hiermee de gekozen lijn van de gemeente Apeldoorn. Het ging immers om fouten die de gemeente maakte, waarvan inwoners niet de dupe mogen worden. Ook willen we niet dat inwoners door een fout als deze misschien gaan aarzelen om een toeslag aan te vragen. Toeslagen die veel mensen hard nodig hebben.

Meer weten over dit onderwerp? Lees dan dit bericht op de website van de gemeente Apeldoorn.  

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/lessen-trekken-uit-fout-met-energietoeslag