Ga naar de inhoud

Pouwel Inberg tekent convenant SEB

woensdag 10 juli 2024

Pouwel Inberg, wethouder gemeente Brummen, heeft 1 juli het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) ondertekend. We doen dit samen met 16 andere gemeenten en 5 organisaties als het Havenbedrijf Rotterdam, Schiphol en NL Ingenieurs. We beloven daarmee onze bouwactiviteiten de komende jaren schoner, gezonder en stiller te maken.

In oktober 2023 werd het convenant SEB al getekend door een aantal ministeries, alle provincies en waterschappen, een aantal grote gemeenten en de belangrijkste branche- en netwerkorganisaties in de bouw. Deze partijen vertegenwoordigen weer duizenden ondernemingen in Nederland. Wij sluiten ons daar nu aan. 

Vaker uitstootvrij

In praktijk betekent dit dat wij bij bouw, sloop of renovatie aannemers vragen steeds vaker uitstootvrije (emissievrije) machines als generatoren, graafmachines en vrachtwagens in te zetten. Die werken dan elektrisch of op waterstof. Dat is prettiger en gezonder voor de omgeving en de bouwers zelf. Lichter materieel wordt daarbij eerder emissieloos dan zwaarder of specialistisch materieel. De afspraken geven onze lokale en regionale bouwers duidelijkheid over wat zij de aankomende jaren kunnen verwachten en hoe zij zich hierop kunnen voorbereiden. 

Subsidie

Uiteraard heeft dit convenant een flinke impact voor onze gemeente. Maar samen met de andere partners gaan we dit tot een succes maken. We worden daarbij geholpen door de overheid. Die stelt tot en met 2030 ruim 1 miljard euro beschikbaar voor bouwwerk-, voer- en vaartuigen met minder uitstoot.  Dat geld wordt gebruikt voor schoner materieel, slimmer werken en innovatie van werkwijzen en technieken. Ondernemers in de bouw kunnen gebruik maken van de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB). Als overheden kunnen we een beroep doen op de zogenoemde Specifieke Uitkering (SPUK)-regeling van in totaal 180 miljoen euro. Daarmee kunnen we de extra kosten die emissieloos aanbesteden (deels) betalen. 

Voorbeelden

De bouw is al flink op weg te verschonen. Bij meer en meer projecten worden met emissieloos én schoner materieel. Kijk maar eens op deze website
 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/pouwel-inberg-tekent-convenant-seb