Ga naar de inhoud

Raad steunt begroting en 1e begrotingswijziging

vrijdag 10 november 2023

Niet gebruikelijk, maar gisteravond wel aan de orde in de  Brummense raadszaal. De voltallige raad schaarde zich achter de voorgestelde programmabegroting 2024-2027, maar nog geen 2 uur later werd eveneens dit document met een eerste wijziging unaniem bijgesteld. Tijdens het uitgebreide begrotingsdebat kwamen er uiteenlopen thema’s aan bod, soms verwoord in een motie of amendement. Negen ervan werden uiteindelijk in stemming gebracht, waarvan 6 door de raad aangenomen. 

Met de vastgestelde begroting beschikt de gemeente Brummen over een begroting met een positief saldo voor de jaren 2024 en 2025. Dit is niet het geval voor de jaren 2026 en 2027. Dit is een bewuste keuze, omdat het gemeentebestuur hiermee een signaal afgeeft aan de rijksoverheid. Met vele andere gemeenten wil Brummen dat de rijk de voorgenomen korting van 3 miljard euro op het gemeentefonds terug draait. Als dit gebeurt blijft de gemeente Brummen financieel gezond en kan het blijven werken aan ambities zoals die zijn verwoord in het coalitieakkoord. 

Aanscherpingen

De begroting werd wel op twee onderdelen aangepast. Zo besloot de raad om de toeristenbelasting te verhogen. Het tarief gaat naar 2,50 euro per overnachting voor hotels en vakantieparken, voor overigens verblijfsaccommodaties maximaal 1,94 euro. Een andere wijziging was een verandering in de tekst van de begroting. Met deze wijziging wil de raad bereiken dat de verkeersveiligheid in het buitengebied verbetert, met name door het realiseren van veilige fietsverbindingen van en naar de omliggende steden. 

Ook werden 2 moties over de programmabegroting aangenomen. Zo vraagt de raad het college om te onderzoeken of er een andere manier is om de kosten voor de riolering op een andere manier te verdelen over de inwoners. De raad voelt meer voor een variant die meer recht doet aan het gevoel dat minder drinkwaterverbruik ook (financieel) wat oplevert. Dit voorstel ontvangt de raad graag voor de behandeling van de perspectiefnota in het voorjaar van 2024. Een tweede oproep waarmee het college aan de slag gaat is het verwerken van de Global Goals in toekomstige documenten zoals de komende perspectiefnota. Het gaat hierbij om 17 beleidsdoelen die door de Verenigde Naties zijn verwoord. 

Begrotingswijziging

Na de vaststelling van de begroting werd de raad gevraagd direct een besluit te nemen over een eerste wijziging van de begroting. Reden is dat dit najaar de gemeente onverwacht kreeg te maken met een financiële tegenvaller. Een nagekomen bericht over  de tariefstijging binnen Jeugd en Wmo zorgt voor extra uitgaven in 2024 van ruim 3,5 ton. In een voorstel heeft het college een pakket van 7 uiteenlopende maatregelen voorgesteld. Na uitgebreid debat stemde de raad hiermee in. Uitgebreid werd gesproken over de beëindiging van de dienstverlening van Burgerzaken vanuit het Servicepunt in Eerbeek vanaf 1 januari en de verkoop van dit pand in 2024. In een breed gedragen motie werd het college gevraagd voortvarend en in samenspraak met partnerorganisaties en samenleving te onderzoeken op welke wijze de gemeentelijke (sociale) dienstverlening in Eerbeek vorm kan krijgen. Hierbij refereert de raad aan de mogelijkheid van een STIP, een Steun en Informatiepunt, waarin meerdere maatschappelijke partijen zijn gehuisvest. 

De vergadering begon overigens met het door de raad vast stellen van de tweede bestuursrapportage over 2023. Deze werd zonder bespreking unaniem door de raad vastgesteld. De tussenrapportage over het huidige jaar laat een positief effect zien van € 482.000, daar waar de eerste rapportage nog een negatief saldo kende. Verwachting van het college is dat aan het eind van het jaar een positief saldo resteert.  

Verslaglegging

De besluitenlijst van deze begrotingsvergadering is  te vinden op deze webpagina van de gemeenteraad. De vergadering is ook terug te kijken via het youtube-kanaal van de lokale omroep.
 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/raad-achter-begroting-en-1e-begrotingswijziging