Ga naar de inhoud

Regenwater: van overlast naar kans

donderdag 4 april 2024

Subsidieregeling afkoppelen regenwater: na een langdurige periode van regen zijn we de neerslag wel beu. Een hete, droge zomer lijkt nog ver weg, maar gelukkig begint de lente al door te breken. Het is duidelijk dat het weer de laatste jaren aan het veranderen is. Steeds meer mensen krijgen te maken met wateroverlast of juist watertekort. Deze veranderingen vereisen aanpassingen in de waterhuishouding. Bij veel huizen stroomt regenwater van het dak via buizen naar het gemeenteriool, dat uiteindelijk bij de rioolwaterzuivering terechtkomt.

Tijdens hevige buien raakt dit rioleringssysteem overbelast, met als mogelijk gevolg dat straten onder water komen te staan. In extreme gevallen kan vervuild water zelfs via het toilet of doucheputje weer in huis terechtkomen. Dit kan voorkomen worden door regenwater rondom het huis langer vast te houden.

Samen regenwater afkoppelen

Alleen door gezamenlijke inspanning kunnen we de druk op het riool verminderen. We zijn al langere tijd bezig om het gemeentelijk riool aan te passen. Op verschillende locaties worden gescheiden rioleringsstelsels aangelegd, waarbij vuilwater en regenwater apart worden opgevangen. Ook wordt regenwater van gemeentelijke gebouwen afgekoppeld. Daar gaan we natuurlijk gewoon mee door. Het is nog mooier als veel meer gebouwen het regenwater scheiden van de riolering en daar kunnen jullie bij helpen!

Wat kunt u zelf doen?

U kunt helpen door de regenpijpen los te koppelen van het riool. Zowel woningen als bedrijfspanden kunnen regenwater scheiden van het riool, ongeacht of u het pand bezit of huurt. We willen u graag ondersteunen bij het zelf uitvoeren van deze maatregelen. Deze week is er een nieuwe subsidieregeling gestart voor het afkoppelen van regenwater. U kunt subsidie aanvragen voor elke vierkante meter dak die u afkoppelt.

Hoe werkt het in de praktijk?

Controleer of uw woning is aangesloten op het gemengde rioolstelsel en voer een emmertest uit om te bepalen hoe goed de grond in uw tuin water afvoert. Kies vervolgens de juiste maatregelen op basis van uw situatie. In de gehele gemeente Brummen zijn er mogelijkheden om bovengronds iets te doen met regenwater, zoals het afkoppelen van regenpijpen, het plaatsen van een regenton, het aanleggen van een regenwatervijver of het creëren van een gootje in de tuin waar het water kan wegzakken. In Eerbeek zijn er ook ondergrondse opties, zoals het plaatsen van infiltratiekratten, het maken van een grindkoffer of het mogelijk maken van verticale infiltratie. Meer informatie hierover is te vinden op de pagina afkoppelen regenwater

Advies van de afkoppelcoach

We begrijpen dat het soms lastig kan zijn om zelf aan de slag te gaan. Wellicht heeft u nog enkele praktische vragen. Onze afkoppelcoach, Femke van Rijsbergen, biedt persoonlijk advies. Tijdens een gratis huisbezoek adviseert zij over de mogelijkheden. Wilt u advies over het afkoppelen? Stuur dan een e-mail naar afkoppelen@brummen.nl met als onderwerp ‘afspraak afkoppelcoach’ en vermeld uw telefoonnummer. U kunt ook telefonisch contact met Femke opnemen via 06-40118103. Het adviesgesprek is niet verplicht om subsidie te ontvangen.
 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/regenwater-van-overlast-naar-kans