Ga naar de inhoud

“Veilig en verantwoord het nieuwe jaar in”

vrijdag 29 december 2023

“Ik hoop dat iedereen een plezierige jaarwisseling kan beleven, waarbij iedereen in de gemeente Brummen zijn steentje bijdraagt om het nieuwe jaar op een veilige manier te verwelkomen.” Dat is de wens van burgemeester Alex van Hedel voor de komende jaarwisseling. “Laten we 2024 goed beginnen en proosten op het nieuwe jaar dat voor ons ligt.” 

Oud en nieuw moet volgens Van Hedel voor iedereen een feestelijke gebeurtenis zijn. “Dat vraagt om wederzijds begrip. Traditioneel gaat de jaarwisseling gepaard met het afsteken van vuurwerk onder het genot van een drankje en een oliebol. Laten we wel rekening houden met anderen.” 

Samenwerking politie, gemeente en beveiligingsbedrijf 

Ook veiligheid in de gemeente Brummen vindt de burgemeester belangrijk. Van Hedel: “We vinden het vervelend als mensen zich tijdens de jaarwisseling niet veilig voelen. Ik tolereer geen vernielingen en overlast moeten we gezamenlijk voorkomen. De vorige jaarwisseling is over het algemeen rustig verlopen. Ik roep iedereen op om datzelfde ook voor dit jaar te laten gelden. Vernielingen veroorzaken een hoop kosten en ergernis. Maar het zorgt bovenal vaak voor gevaarlijke situaties! Bovendien zullen de herstelkosten uiteindelijk betaald moeten worden uit de portemonnee van alle inwoners. Draag dus bij aan het voorkomen van vernielingen en spreek hierover met volwassenen en kinderen. We zetten daarom extra ogen en oren in. Dat doen we niet alleen door extra inzet vanuit onze toezichthouders en handhavers maar ook in de vorm van extra politie, al dan niet in burger. Daarnaast hebben we, net als voorgaande jaren, een beveiligingsbedrijf ingeschakeld om extra toezicht te houden bij onder andere openbare gebouwen, schoolpleinen en andere samenscholingsplekken. Dat werkte heel goed. Gelukkig zijn de jaarwisselingen in de afgelopen jaren in Brummen heel prettig en gezellig verlopen. Ook ditmaal hoop ik op een extra positieve inzet van iedereen. Ik heb daar alle vertrouwen in.” 

Toezicht 

Om de jaarwisseling in goede banen te leiden, is er in de aanloop naar oudejaarsdag en op oudejaarsavond toezicht op straat. Tijdens de jaarwisseling mag u vuurwerk als sterretjes en knalerwten (categorie F1) en cakes, compoundboxen, grondbloemen en fonteintjes (categorie F2) afsteken. Er is extra controle op het in bezit hebben en afsteken van illegaal vuurwerk. Dit wordt in beslag genomen en overtreders kunnen rekenen op een bekeuring van minimaal 100 euro plus aantekening in het strafblad. 

Carbid en vuurkorven

Dit jaar is er ook extra inzet gericht op het veilig schieten van carbid. De voorschriften voor carbidschieten richten zich op veiligheid en het voorkomen van overlast. Er is ook aandacht voor het veilig stoken van vuren op de openbare weg. Dat mag in een vuurkorf, vuurschaal of vuurton. Op de openbare weg moet er een vrije doorgang van tenminste 4 meter zijn voor de hulpdiensten. Zorg dat u bij het stoken op de openbare weg of stoep zand onder de vuurkorf, vuurschaal of vuurton legt om schade aan het wegdek te voorkomen. Zorg er verder voor dat er altijd bluswater en zand dicht in de buurt staat en gooi geen vuurwerk in het vuur. 

Afval vuurwerk

Vanaf dinsdag 2 januari ruimen veegwagens het vuurwerkafval op de hoofdwegen op en in het centrum van Brummen en Eerbeek (mits de weersomstandigheden dat toelaten). Alex van Hedel: “Ik roep inwoners ook op om zelf na de jaarwisseling de eigen stoep schoon te vegen. Dat is wel zo veilig; de meeste vuurwerkongelukken gebeuren tijdens de eerste januaridagen, als kinderen en jongeren op zoek gaan naar niet-volledig afgestoken vuurwerk. Bovendien is het voor anderen wel zo’n prettig als je na het afsteken even de rommel opruimt.”

We gaan ervan uit dat iedereen alle verplichte veiligheidsnormen opvolgt. Als men zich er niet aan houdt zijn we genoodzaakt om bekeuringen uit te schrijven. Minderjarigen worden doorverwezen naar bureau Halt voor een alternatieve straf. Eventuele schade wordt verhaald op de daders of hun ouders. Dat geldt ook voor andere vernielingen. Gedupeerden moeten dan wel aangifte doen. De gemeente doet dat ook. Burgemeester Van Hedel:  “Ik doe een nadrukkelijke oproep aan alle inwoners van de gemeente Brummen, jong en oud. Zoek niet de ruimte tussen de regels, laat je niet leiden door emotie, maar gebruik het verstand!”

Ruim baan voor hulpverleners

Helaas is er in het verleden sprake geweest van incidenten met geweld tegen politie, brandweer en andere hulpverleners tijdens de jaarwisseling. Van Hedel: “Agressie en geweld tegen hulpverleners is onaanvaardbaar. Dit wordt ook extra zwaar bestraft. Geef gemeentemedewerkers, politie, brandweer en ambulancepersoneel vrij baan om hun werk te doen!” 

Naast het veilig vieren van de jaarwisseling en maatregelen om schade te voorkomen, kan iedereen zelf een belangrijke bijdrage leveren. Bijvoorbeeld door elkaar aan te spreken op ongewenst gedrag en direct de politie te waarschuwen bij vernieling of geweld. Bij spoed via 112, anders via 0900-8844. Tot slot nog de belangrijkste wens van Van Hedel voor alle inwoners van de gemeente Brummen: “Een veilige en verantwoorde jaarwisseling en vooral een heel gelukkig en gezond 2024!”
 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/veilig-en-verantwoord-het-nieuwe-jaar-in