Ga naar de inhoud

Wat als particulier te doen bij vogelgriep?

zaterdag 18 november 2023

Op dit moment is er weer een landelijke ophokplicht voor pluimveehouders (lees meer). De pluimveehouders weten zelf aan welke regels zij zich moeten houden. Particuliere vogelhouders moeten hun hoenderachtigen, watervogels en loopvogels, afschermen met bijvoorbeeld een volière. Zij moeten er in ieder geval voor zorgen dat hun vogels niet in contact kunnen komen met besmette wilde vogels. Daarnaast moeten zij er voor zorgen dat bezoek niet met de afschermde vogels in aanraking komen.

Kinderboerderijen mogen open blijven. Voor hen geldt de zelfde regel als voor particulieren. Zij moeten de vogels afschermen en zorgen dat bezoekers niet met de vogels in aanraking komen of tussen de vogels komen.

Wat te doen met een dode vogel

Een dode vogel kun je digitaal melden bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC). Weet wel dat het DWHC de dode dieren niet opruimt. Vindt u een dode vogel in uw tuin of op het balkon dan moet u deze zelf opruimen. Raak de vogel niet met blote handen aan maar draag (wegwerp) handschoenen. Doe de dode vogel in een huisvuilzak of een andere plasticzak en gooi hem in de afvalcontainer. Ligt de vogel op een andere plaats? Neem dan contact op met de gemeente, de provincie of de eigenaar van het bos, landgoed of natuurgebied. Zij zorgen dan voor het opruimen van de dieren.
 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/wat-te-doen-bij-vogelgriep