Ga naar de inhoud

Uitslag enquête: inwoners willen betrokken worden

donderdag 7 december 2023

Als één ding duidelijk wordt uit het onderzoeksrapport over participatie in onze gemeente, is dat inwoners het belangrijk vinden dat de gemeente hen betrekt bij het bedenken en uitvoeren van plannen. Dit najaar hebben in totaal 1197 mensen een vragenlijst ingevuld waarbij meedoen en meepraten met de gemeente centraal stond. De resultaten van dit onderzoek gebruikt de gemeente bij het opstellen van een nieuw, modern participatiebeleid. In het voorjaar van 2024 worden de eerste contouren van dit nieuwe plan gepresenteerd.

De resultaten van het onderzoek, dat van 20 september tot 16 oktober plaats vond, zijn te lezen op de speciale website www.brummenspreekt.nl. Zowel het volledige rapport als een handzame samenvatting zijn daar te vinden. Naast de vaste deelnemers aan het inwonerspanel, werden bij dit onderzoek ook straatinterviews gehouden. Dit om juist ook inwoners die minder snel een vragenlijst invullen toch om hun mening te vragen. In totaal zijn er 446 inwoners op straat geïnterviewd. 

Voor verbetering vatbaar

Uit de resultaten blijkt dat inwoners zeker ruimte zien voor verbetering van het betrekken van inwoners bij allerlei gemeentelijke (beleids)aangelegenheden. Immers, de gemeente krijgt als gemiddeld rapportcijfer een 5.2. Over het informeren van inwoners is men iets positiever, maar met een 6,1 is ook dat voor verbetering vatbaar. Inwoners vinden het (heel) belangrijk om betrokken te worden bij het bedenken en uitvoeren van plannen. Maar liefst 92 procent geeft dit aan. Daarbij denk men vooral om betrokkenheid bij wonen en woonomgeving (45%), projecten in de openbare ruimte (42%) en verkeer en mobiliteit (39%). 

Bij het participatiebeleid gaat het ook over de mogelijkheden die inwoners hebben om zelf het initiatief te nemen voor verbeteringen in hun straat of dorp. Ook daarover zijn vragen gesteld. Ruim de helft van de ondervraagden (56 procent) vindt dat de gemeente vooral inhoudelijke ondersteuning moet bieden, gevolgd door praktische ondersteuning (48%) en het geven van informatie (47%). 

Hoe verder?

De resultaten van dit onderzoek betrekken wij bij het vernieuwen van het participatiebeleid. In dat participatiebeleid staan afspraken over de manieren waarop inwoners kunnen meedenken over en meedoen met plannen van de gemeente. Het is de verwachting dat een concreet voorstel in het voorjaar van 2024 wordt gepresenteerd. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad de nieuwe spelregels dan vaststelt.

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht?tx_news_pi1%5Bnews%5D=2754&cHash=0b27952996eec06a843d12264e0e0467