Ga naar de inhoud

Uitslag enquête: veilig fietsen en wandelen speerpunt

woensdag 13 december 2023

Eerder dit jaar kon iedereen een vragenlijst invullen over verkeer en vervoer in onze gemeente? Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat inwoners vooral veiligheid voor wandelaars en fietsers als belangrijkste thema’s zien. De uitkomsten van dit onderzoek gebruikt de gemeente Brummen om een nieuw gemeentelijk plan te maken over verkeer en vervoer: het zogenoemde mobiliteitsplan. 

Het mobiliteitsplan moet voor de komende decennia richting geven voor keuzes over verkeer en vervoer. Wethouder mobiliteit Pouwel Inberg: “Regelmatig klagen mensen over te hard rijdende auto’s. Zowel binnen als buiten de dorpskernen is dat een probleem. Mensen voelen zich daardoor niet veilig. Dat past niet bij de rustige, groene gemeente die we willen zijn. We waren benieuwd hoeveel mensen dat gevoel herkennen. Door de enquête hebben we daar nu een goed beeld van”. 

Belang nieuwe visie

Landelijk en lokaal speelt er veel op het gebied van mobiliteit. Denk aan de opmars van de elektrische auto en fiets. Ook de ontwikkelingen rondom Eerbeek-Loenen 2030 en de bouw van nieuwe woningen hebben invloed op verkeer en vervoer. Daarnaast draagt goede infrastructuur bij aan doelstellingen van het gemeentebestuur over veiligheid, klimaatbeleid en gezondheid. Daarom is een nieuwe visie op verkeer en vervoer belangrijk. Eén van de bouwstenen om dat beleid vorm te geven is vragen naar de ervaringen en ideeën van inwoners. In totaal 707 personen hebben meegedaan aan het onderzoek. Onderzoeksbureau Goudappel is tevreden met deze respons, omdat hierdoor sprake is van een representatief en duidelijk beeld over hoe gedacht wordt over verkeer en vervoer in de gemeente. 

Op de gemeentelijke website is een speciale pagina te vinden over het opstellen van de visie over mobiliteit. Daar zijn ook de onderzoeksresultaten te vinden. De deelnemers hebben ook veel concrete aanbevelingen aangedragen. Op een interactieve kaart konden zowel positieve punten (184 reacties) als verbeterpunten (1186 reacties) aangegeven worden. Ook deze geven een duidelijk beeld, waar de gemeente in de komende periode zijn voordeel mee kan doen.

Volop in gesprek

Op dit moment is de gemeente hard bezig om mede op basis van dit onderzoek een conceptvisie te maken over mobiliteit. Verkeerswethouder Van de Graaf: “De komende maanden gaan we met allerlei instanties in gesprek over het mobiliteitsplan. Denk aan Veilig Verkeer Nederland, fietsersbond en hulpdiensten. Maar ook met alle wijk- en dorpsraden en iedereen die mee wil denken en praten.” De enquêteresultaten zijn onderdeel van die gesprekken. “Maar,” vervolgt Van de Graaf, “ook kijken we naar landelijke en internationale trends op het gebied van verkeer en vervoer. Zo willen we naar een mobiliteitsplan toewerken dat tot 2050 de richting geeft voor ons beleid. Bijvoorbeeld over welke straten we aan moeten pakken om het veiliger te maken voor met name fietsers en wandelaars”.

Hoe verder? 

Over enkele weken presenteert de gemeente een eerste versie van de mobiliteitsvisie. Ook vinden er in het voorjaar van 2024 enkele inloopbijeenkomsten plaats, waarbij inwoners kunnen reageren op de eerste contouren van de visie. Hopelijk nog voor de zomer wordt de visie afgerond en vindt besluitvorming over visie én uitwerkingsprogramma plaats. De jaren daarna voert de gemeente de maatregelen stapsgewijs uit. 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht?tx_news_pi1%5Bnews%5D=2765&cHash=6824011273528ad3be0f13c6d972090f