Ga naar de inhoud

Groen licht voor vervolgstap ‘Waterrotonde’

donderdag 21 december 2023

Op dinsdag 19 december heeft het college van burgemeester en wethouders besloten het ontwerpbestemmingsplan voor een zogenoemde ‘waterrotonde’ in procedure te brengen. Daarmee geeft het college groen licht voor de vervolgstappen voor de bouw van een nieuwe zuiveringsinstallatie op het bedrijfsterrein van Industriewater Eerbeek aan de Kanaalweg in Eerbeek. Met deze installatie wordt er een zogenoemde waterrotonde gerealiseerd.

Industriewater Eerbeek verwerkt sinds haar oprichting in 1960 jaarlijks ruim 4 miljoen m3 afvalwater. Het gaat om proceswater van de Eerbeekse papierfabrieken. IWE is samen met deze fabrieken van plan om qua water zo goed als volledig circulair te draaien. Dat betekent dat er veel minder water uit de bodem hoeft te worden onttrokken. Een nieuwe zuiveringsinstallatie is hiervoor nodig. Dit heeft gevolgen voor de inrichting van het bestaande bedrijfsterrein. Het ontwerpbestemmingsplan dat nu in procedure wordt gebracht, maakt de toevoeging van de installatie mogelijk.

Pilot succesvol

Het initiatief voor een waterrotonde maakt onderdeel uit van het programma Eerbeek-Loenen 2030. Onderdeel van de voorbereiding is een pilot met een volledig ingerichte testomgeving waarbinnen een waterrotonde is aangelegd. Hierbij zijn met dit najaar met succes diverse innovatieve technologieën voor waterzuivering uitgebreid wetenschappelijk getest. Ook is geconstateerd dat de omgeving actief is geïnformeerd en betrokken. Verder is er een plan gemaakt om de uitbreiding op een landschappelijke manier in te passen. 

Met het ter inzage leggen van het ontwerpbestemmingsplan krijgt iedereen de gelegenheid de planologische uitbreiding te bestuderen en er eventueel op te reageren. Ook wordt er nog een informatiebijeenkomst georganiseerd waar medewerkers van IWE en gemeente vragen kunnen beantwoorden. Meer informatie is te vinden op de website www.eerbeekloenen2030.nl

Innovatief

Het gemeentebestuur is enthousiast over de kansen van dit innovatieve circulaire watersysteem waardoor grondwateronttrekking in de toekomst niet meer nodig zal zijn. Hiermee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de ambities op het gebied van duurzaamheid en leefbaarheid in Eerbeek en omgeving. Het college heeft besloten vanuit de kansen die dit project biedt een positief oordeel te geven over de realisatie van de waterrotonde. Dit besluit staat voor het college los van de recente uitspraak die de rechter heeft gedaan over de wijze waarop afval vanuit de papierindustrie is verwerkt. Het college heeft kennis genomen van deze uitspraak en gaat hierover binnen het programma Eerbeek-Loenen 2030 verder het gesprek met IWE aan. 
 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht?tx_news_pi1%5Bnews%5D=2775&cHash=0db046a8855c08263b67aa7ff72e69c8