Ga naar de inhoud

Panelonderzoek: inwoners geven veiligheid buurt 7,6

donderdag 21 december 2023

Bij het opstellen van een nieuw veiligheidsplan betrekken we graag alle inwoners. Om in beeld te krijgen hoe zij de veiligheid in de wijk, het dorp en de gemeente ervaren, kon iedereen recent een vragenlijst invullen. Bijna 600 personen hebben dit gedaan. De resultaten (verwoord in een volledig rapport en een samenvatting) neemt het gemeentebestuur begin 2024 mee in het vast te stellen Veiligheidsplan, maar vooral ook in het daarop gebaseerde uitvoeringsplan. In dit plan komen namelijk de concrete maatregelen en acties voor het komende jaar te staan. 

Uit de inbreng van de 594 deelnemers aan het onderzoek blijkt dat men overwegend positief is over de veiligheid in de eigen buurt, maar ook dorp en gemeente. Zo geeft ruimdriekwart aan zich zelden of nooit onveilig te voelen in de eigen buurt. Acht procent geeft veiligheid in de buurt een onvoldoende, 92 procent een voldoende. Gemiddeld scoort veiligheid in de buurt een 7,6.

Bekend of onbekend

In de vragenlijst zijn ook vragen gesteld over uiteenlopende vormen van criminaliteit. En over het doen van een melding als men getuige is van of een vermoeden heeft van criminaliteit. Ruim de helft van de ondervraagden meldt criminaliteit, maar een klein deel doet dat niet. Zij geven hiervoor vooral aan dat ze het vermoeden hebben dat er niets met hun melding wordt gedaan. De bekendheid van Meld Misdaad Anoniem is met 93 procent hoog, maar het laagdrempelige meldpunt Ondermijning van de gemeente verdient nog wat extra aandacht. 87 procent kent dit meldpunt niet. Ook het Advies- en meldpunt Verward Gedrag is relatief onbekend, dit in tegenstelling tot de organisatie Veilig Thuis. 

Verbeterpunten

Een onderdeel van de vragenlijst had betrekking op de werkzaamheden van de toezichthouders en handhavers van de gemeenten. Ook zij dragen bij aan een veilige leefomgeving. Inwoners ondersteunen de werkwijze van deze gemeentelijke medewerkers om bij klachten in eerste instantie vooral het gesprek aan te gaan en pas als blijkt dat betrokkenen het probleem niet kunnen verhelpen of oplossen, te kiezen voor een officieel handhavingstraject. Deze werkwijze scoort met een 6,9 een ruime voldoende. Wel geven de ondervraagden de nodige tips mee aan de handhavers als het gaat om het contact dat er tussen hen en inwoners is. Duidelijk is ook dat inwoners het toezicht op de openbare ruimte als belangrijkste beschouwen (84%), op afstand gevolgd door toezicht op bestemmingsplannen (10%) en wonen (6%).

Hoe verder?

De resultaten van het onderzoek zijn te lezen op de speciale website www.brummenspreekt.nl. De gemeente gaat de uitkomsten bestuderen en ook bespreken met diverse partnerorganisaties. Het wordt ook meegenomen in de besluitvorming over het veiligheidsplan dat iedere vier jaar wordt vastgesteld. Dit samen met de gemeenten Lochem, Voorst en Zutphen. Op donderdagavond 11 januari vanaf 20 uur komt het onderwerp ter sprake is een speciaal raadsforum over veiligheid. Iedereen is van harte welkom om dit forum bij te wonen en mee te praten.

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht?tx_news_pi1%5Bnews%5D=2780&cHash=dad1d2110a9b4fa8da2a32a65008e08e