Ga naar de inhoud

Raad neemt belangrijke besluiten over Eerbeek

vrijdag 22 december 2023

De laatste raadsvergadering dit kalenderjaar was er een voor de echte vergadertijgers. De agenda telde namelijk 12 voorstellen. Daarvan 7 als bespreekstuk. Reden om de vergadering op tijd te beginnen, om precies te zijn om 19 uur. Drie uur later waren alle agendapunten aan de orde geweest en waren er onder andere voor het dorp Eerbeek enkele belangrijke besluiten genomen. 

Eén van die besluiten ging over de toekomstige invulling van het Burgersterrein. Hierover is dit najaar een uitgebreid participatietraject geweest, waarvoor raadsleden tijdens het forum eerder deze maand al complimenten uitdeelden. Reden dat de raad zonder discussie variant 1 van het schetsontwerp als ‘beste programmatische invulling voor het Burgersterrein heeft vastgesteld. Wel werd er gedebatteerd over het Woonkader Eerbeek, een notitie die aangeeft hoe de gemeente omgaat met het al dan niet toevoegen van woningen binnen de milieucontouren in het Eerbeekse dorpscentrum. Met uitzondering van GroenLinks volgde de raad het collegevoorstel om de kiezen voor scenario 3 uit deze notitie. Hiermee wordt leefbaarheid in deze zones centraal gesteld.

Gaan en komen...

Aan het begin van de avond werd afscheid genomen van Carlo van Dijk als voorzitter van de rekenkamercommissie. De heer Aipassa volgt hem vanaf 2024 op. Naast deze benoeming werd ook een actuele verordening voor de gemeentelijke rekenkamer door de raad vastgesteld. Verder schaarde de raad zich unaniem achter twee bestemmingsplannen voor het dorp Hall. Namelijk voor een (recreatieve) ontwikkeling op het perceel aan de Voorstondensestraat 7a en een landschaps- en natuurversterkingsplan voor het perceel Pongeweg 4a. 

Uitgebreid werd er gesproken over een nieuwe nota grondbeleid, die gelijktijdig met de nieuwe omgevingswet geldt vanaf 1 januari aanstaande. Ook deze nota kreeg de handen van de raadsleden op elkaar, maar wel nadat er een tekstwijziging was aangenomen waarbij het college de opdracht krijgt om in 2024 te kijken hoe kan worden omgegaan met de inzet van de Ligt op Groen-gelden. Vooralsnog blijft de werkwijze van kracht waarbij er per nieuw gebouwde woning 5.000 euro in dit fonds wordt gestort. 

Belastingen en minimabeleid

De belastingverordeningen voor komend jaar werden vastgesteld. Bij dit voorstel werd wel een amendement van de PvdA-fractie aangenomen, waarbij een onnodige overlap werd voorkomen tussen het gebruik maken van de kwijtscheldingsregeling en de compensatieregeling voor minima. Ook beschikt de gemeente in 2024 over minimabeleid, hoewel het daarbij vooral een voortzetting van de huidige regelingen betreft. In 2024 wordt het minimabeleid grondig herzien. 

Andere besluiten die met stemmen van alle raadsleden werden genomen, gingen over de derde begrotingswijziging voor 2023, de Verzamelverordening inkomensondersteuning, re-integratie en participatie gemeente Brummen 2023 én de kadernotitie voor een ‘lokale aanpak isolatie’. Bij deze laatste werd wel een motie (oproep) aan het besluit toegevoegd. Strekking hiervan is dat het isoleren van daken onder bepaalde voorwaarden aantrekkelijker gemaakt wordt. Deze motie van Lokaal Belang kreeg de steun van de vijf andere politieke partijen. 

Informatie over weren van de wolf

De vergadering werd afgesloten met een onderwerp dat niet op de agenda stond. In een zogeheten ‘motie vreemd aan de orde van de dag’ riep D66 het college op om proactief inwoners te informeren over het nemen van wolfwerende maatregelen. Hoewel het hierbij gaat om een onderwerp waarvoor de provincie verantwoordelijk is, liet burgemeester Van Hedel weten dat hij via de gemeentelijke informatiekanalen inwoners kan verwijzen naar het beleid en regelingen van de provincie. Met deze lezing konden ook de andere fracties deze oproep ondersteunen.

Een volledig overzicht met besluitenlijst en het videoverslag van de vergadering is binnenkort te vinden op deze raadspagina.

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht?tx_news_pi1%5Bnews%5D=2781&cHash=f143b4e183cf59106227193c11e599ed