Ga naar de inhoud

Omgaan met grondwateroverlast

woensdag 7 februari 2024

We begrijpen dat de zware regenval eind 2023 en in januari 2024 tot problemen heeft geleid. Vooral in delen van Eerbeek, Brummen en Oeken was dit te merken. Dit komt doordat de grond door de vele regen erg nat is geworden, en de IJssel hoog stond vanwege de aanhoudende regen in Duitsland. Hierdoor zijn de grondwaterstanden ongewoon hoog geworden, wat problemen veroorzaakt in sommige kruipruimtes en kelders.

Wat kunt u doen bij wateroverlast?

Als woningeigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor de afvoer van water in uw huis en tuin. Dat geldt ook voor het waterdicht maken van uw woning. U kunt uw kruipruimte vaak niet waterdicht maken. Als het water in uw kruipruimte staat door een hoog grondwaterpeil, is het vaak het beste om te wachten tot het water vanzelf zakt. Het wegpompen van water kan helpen bij kelders, maar bij kruipruimtes heeft dit vaak weinig effect omdat het weggepompte water snel weer terug kan komen, vooral als het blijft regenen. De gemeente of het waterschap kan niets doen aan de hoge grondwaterstanden. De grond is namelijk zo nat dat het verzadigd is. Daardoor kan het niet verder de grond in zakken.

Gescheiden rioolstelsel

Voor wijken gebouwd vanaf 2012 is het belangrijk om te weten dat het riool alleen bedoeld is voor vuilwater. Het is niet toegestaan om regenwater op het vuilwaterriool aan te sluiten. Als u dit wel doet, kan dit problemen veroorzaken, zoals overstroomde toiletten bij u of uw buren.

Goed nieuws

Ondanks de overlast is er ook goed nieuws te melden. Door de recente regenval is het drinkwaterpeil onder de Veluwe weer bijgevuld. Dit betekent dat ons drinkwater weer op peil is gekomen na de droogte van de afgelopen jaren.

Bekijk hier het schema Wateroverlast - Wie bel ik?

 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht?tx_news_pi1%5Bnews%5D=2827&cHash=bf7f6db94738ac7173a4aabfa49d0399