Ga naar de inhoud

Terrein Michaelshoeve Brummen gaat opvang bieden

woensdag 14 februari 2024

De gemeente Brummen gaat tijdelijk de aan de gemeente toegewezen statushouders huisvesten in een paviljoen op het terrein van de Michaelshoeve in Brummen. Hiermee probeert de gemeente een inhaalslag te maken om te voldoen aan de wettelijke taakstelling om deze nieuwe Nederlanders in onze gemeente onderdak te bieden. Met de eigenaar van het pand is afgesproken dat de gemeente een paviljoen voor een periode van 2 jaar huurt. Ook is de eigenaar in gesprek met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) over verkoop van het terrein. Dit met de intentie om hier op termijn voor een langere periode vluchtelingen op te vangen. Het gaat dan om personen waarvoor de procedure nog loopt. Over beide ontwikkelingen worden aanwonenden en andere belangstellenden eind deze week via een informatieavond bijgepraat. 

 “Er is in Nederland dringende noodzaak tot nieuwe opvangplekken voor mensen die hun land ontvlucht zijn voor oorlog, geweld en onderdrukking,” laat burgemeester Alex van Hedel weten. “Dat we deze uitdaging met elkaar moeten oppakken, is voor de gemeente Brummen al langer helder. Niet voor niets nam de gemeenteraad in mei 2022 unaniem een motie aan waarbij het college opdracht kreeg alles op alles te zetten om als gemeente een substantiële bijdrage te leveren aan de opvang van vluchtelingen. En de recent aangenomen Spreidingswet onderstreept dit alleen nog maar,” aldus de Brummense burgervader. 

Doorstroomlocatie voor nieuwe Nederlanders

Alle gemeenten in Nederland hebben als taak om statushouders te huisvesten. Het gaat dan om mensen die de asielprocedure succesvol hebben doorlopen en een verblijfsvergunning hebben gekregen. Verantwoordelijk wethouder Timmer constateert dat Brummen daar veel energie insteekt. Het blijft een grote uitdaging, zeker gezien de woningnood. “We werken er samen hard aan om onze achterstand in te lopen. We zijn op zoek gegaan naar een andere manier om toch sneller de personen die toestemming hebben om in Nederland te blijven, van een fatsoenlijk onderkomen te voorzien. Dat hebben we gedaan door het paviljoen Heliant bij de Michaelshoeve te huren en klaar te maken voor het tijdelijk huisvesten van ongeveer 35 personen.” Vanuit deze tijdelijke woonruimte kunnen deze mensen doorgeplaatst worden naar een vaste woning in onze gemeente. 

Over deze oplossing heeft het gemeentebestuur in de afgelopen maanden intensief contact gehad met de Ministeries van Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken. Maar ook met het COA en andere partners. “Zij ondersteunen het plan om tijdelijke huisvesting te realiseren bij de Michaelshoeve. Dit om deze nieuwe inwoners door te laten stromen naar permanente huisvesting in onze gemeente. Hierbij blijven we zeer nauw samenwerken met onze partners Veluwonen en SWB. Brummen zet zich maximaal in om een bijdrage te leveren aan de landelijke problematiek in de opvang van mensen die op de vlucht zijn,” aldus Timmer. Een aannemersbedrijf gaat aan de slag om het paviljoen klaar te maken voor bewoning. De eerste 7 statushouders worden hier in februari ondergebracht. Vanaf maart gaat het om een groep van in totaal ongeveer 35 personen. Timmer benadrukt dat het Rijk de kosten voor het realiseren van de tijdelijke doorstroomlocatie betaalt.

Spreidingswet

Het COA heeft in Nederland een wettelijke taak in de opvang en het zoeken van geschikte locaties. De druk is groot in heel Nederland. Net als andere gemeenten wordt ook de gemeente Brummen geconfronteerd met een verantwoordelijkheid in de opvang van asielzoekers. Recent is dit in de Spreidingswet verwoord. Voor Brummen geldt een aantal van tenminste 120 personen. Op basis van de oproep door de gemeenteraad in mei 2022 zoekt het gemeentebestuur al langer naar geschikte locaties. De gemeente bezit geen grote leegstaande gebouwen en is dus afhankelijk van de particuliere sector. Het COA is in gesprek geraakt met de eigenaar van de Michaelshoeve. De gemeente Brummen is hierover geïnformeerd. Het COA streeft doorgaans naar locaties om een substantieel aantal mensen te huisvesten. Nu Brummen op basis van de Spreidingswet een opgave heeft voor tenminste 120 personen, kunnen de handen ineengeslagen worden op de locatie van de Michaelshoeve.

Joeri Kapteijns, bestuurder van het COA onderstreept dit. “We willen in Nederland ervoor zorgen dat aanmeldcentra zoals Ter Apel niet meer overlopen en noodopvanglocaties niet meer nodig zijn. Als COA kijken we daarom vooral naar plekken om asielzoekers voor langere tijd op te vangen.” Een opvanglocatie voor 300 tot maximaal 350 asielzoekers ten noorden van het dorp Brummen biedt ook kansen in de samenwerking met de al langer bestaande asielopvanglocatie in Zutphen. Je kunt dan heel slim gebruik maken van personeel en diensten. 

Woningbouwopgave

Wethouder Ingrid Timmer benadrukt dat de gemeente Brummen hard bezig is met het realiseren van woningen voor uiteenlopende doelgroepen. “Dat blijven we doen, want de nood is hoog. Binnen deze forse opgave vervullen we ook onze taakstelling voor een groep nieuwe inwoners, de statushouders, zoals we dat al jaren doen. Juist door deze tijdelijke doorstroomlocatie te realiseren ontstaat er ruimte om blijvend werk te maken van woningbouw voor uiteenlopende doelgroepen. Van jongeren, tot senioren, van gezinnen tot nieuwe inwoners.” 

Informatie en gesprek 

Het gemeentebestuur vindt het belangrijk om iedereen zo goed mogelijk over deze recente ontwikkelingen te informeren. Maar ook om met elkaar te bespreken hoe dit op een verantwoorde manier kunnen doen. Op www.brummen.nl/opvang staat veel achtergrondinformatie. Maar ook gaat de gemeente graag in gesprek met aanwonenden, belanghebbende organisaties en andere geïnteresseerden. Daarom organiseren we op donderdag 15 februari een informatiebijeenkomst voor de bewoners die in de directe omgeving van de Michaelshoeve wonen. Zij hebben al een uitnodigingsbrief ontvangen. Doel van de bijeenkomst is om hen bij te praten over de ontwikkelingen, te informeren over de plannen en vragen te beantwoorden. Vertegenwoordigers van de gemeente en COA zijn hierbij aanwezig. 

Ook is er een algemene informatiebijeenkomst voor belangstellende inwoners en maatschappelijke partners. Deze is op vrijdag 16 februari van 19.30 tot 21.00 uur in het gemeentehuis in Brummen. Vanaf 19.15 uur gaan de deuren open en staat de koffie klaar. U kunt zich hiervoor aanmelden door een mailtje te sturen naar bijeenkomsten@brummen.nl.

Vragen

Zijn er dringende vragen of suggesties die niet kunnen wachten tot de informatiebijeenkomsten? Geef deze dan door via het mailadres opvang@brummen.nl. Meer informatie leest u op www.brummen.nl/opvang.
 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht?tx_news_pi1%5Bnews%5D=2843&cHash=c99e8c3d69f4023ef760ea50f28a6590