Ga naar de inhoud

Statushouders ondergebracht in paviljoen Heliant

dinsdag 12 maart 2024

Vorige maand maakten wij bekend dat we een gebouw op het terrein van de Michaelshoeve gaan inrichten om tijdelijk statushouders te vestigen. Het gaat om paviljoen Heliant, die we voor een periode van 2 jaar huren. Inmiddels is het pand klaar en brengen we hier een groep van maximaal 26 statushouders onder.

Op basis van de meest actuele handreiking van het rijk, gaan we minder bewoners huisvesten dan waar wij eerder vanuit gingen. Namelijk niet circa 35, maar maximaal 26 personen. Daarnaast hebben we in de afgelopen weken duidelijke afspraken met de Ministeries van Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gemaakt over de inzet van het paviljoen. Met het rijk is afgesproken dat de eerste drie maanden sprake is van een Tijdelijke Gemeentelijke Opvang (TGO). Dit betekent dat in deze periode het COA huisartsenzorg regelt en voldoende financiële middelen beschikbaar stelt om de dagelijkse (maatschappelijke) begeleiding en beveiliging op het terrein te regelen. Na 3 maanden nemen wij als gemeente de verantwoordelijkheid hiervoor over. Dit zoals gebruikelijk is bij het huisvesten van statushouders. Vanaf dat moment verandert de TGO naar een doorstroomlocatie. Om dit mogelijk te maken bereiden wij een zogenaamde BuitenplanseOmgevingsplanactiviteit (BOPA) voor.

Begeleiding en contactpersoon

De eerste statushouders zijn op maandag 11 maart aangekomen. Samen met het COA zorgen we ervoor dat deze personen goed worden opgevangen en begeleid. Na verblijf in één of meerdere asielcentra hopen wij dat zij zich snel thuis mogen voelen in hun nieuwe tijdelijke onderkomen. Namens de gemeente is Hanneke Koning de locatiemanager. Zij is daarmee eerste aanspreekpunt voor alles wat te maken heeft met de opvang van de statushouders bij paviljoen Heliant. Ze is iedere werkdag aanwezig van 8 tot 16 uur. In de avond en weekend is er een vervanger die deze taak vervult. Daarnaast is er voor 24/7 beveiliging geregeld. Wilt u Hanneke Koning een vraag stellen? Mail haar dan via locatie@brummen.nl.

Juridische toets via kort geding

Vorige week heeft de voorzieningenrechter bij de rechtbank in Zutphen uitspraak gedaan in reactie op een verzoek om voorlopige voorziening die namens enkele personen is gedaan. Zij waren van mening dat een TGO niet passend is binnen de bestemming die op het terrein van de Michaelshoeve geldt. In haar uitspraak heeft de voorzieningenrechter bepaald dat een TGO zoals beoogd wel past binnen de geldende bestemming. De rechter volgt de belangenafweging van de gemeente en stelt vast dat de opvang mogelijk is binnen de wettelijke en ruimtelijke kaders. 
 
Belangrijk om te benadrukken is dat de opvang via deze TGO los staat van de ontwikkeling van een mogelijk AZC, te realiseren door het COA.

Meer informatie

Meer informatie over dit onderwerp vindt u op deze speciale themapagina. Vragen? Stel deze dan via mailadres opvang@brummen.nl.
 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht?tx_news_pi1%5Bnews%5D=2876&cHash=568736c22a72a298ad233c00f5b1bedf