Ga naar de inhoud

Gemeenteraad neemt 11 besluiten binnen het uur

vrijdag 22 maart 2024

Of het komt door de aanwezigheid van 'nieuwkomers' waarnemend burgemeester Geert Van Rumund en raadsgriffier Manon Knook of niet, maar gisteravond namen de gemeenteraadsleden voortvarend binnen 60 minuten 11 besluiten. En vrijwel allemaal met unanimiteit. Opvallend was dat de raad aan het college geld beschikbaar stelt om 2 onderzoeken uit te voeren: voor het doen van een haalbaarheidsanalyse van 3 potentiële woningbouwlocaties en een onderzoek naar de bestuurlijke toekomst van de gemeente Brummen.

Na het afscheid van Alex van Hedel als burgemeester en Diede Balduk als griffier werden de raadsleden door het duo Van Rumund en Knook door de vergaderorde geleid. Van de 11 voorstellen werden er uiteindelijk 8 als hamerstuk (dus zonder debat) unaniem besloten. Er werd wel gedebatteerd over de vraag of de raad het college een bestuursopdracht zou moeten verstrekken om een onderzoeksrapport op te stellen over de bestuurlijke toekomst van de gemeente. Met de resultaten van dit onderzoek krijgt de raad een beter inzicht in het antwoord op de vraag "welke gemeente willen en kunnen we zijn?" De toezegging van waarnemend burgemeester Van Rumund dat zowel gemeenteraad als samenleving actief bij dit onderzoek worden betrokken zorgde ervoor dat alle fracties het voorstel steunden en hiervoor een krediet beschikbaar stelt.

Onderzoek woningbouwlocaties

Vorig voorjaar heeft de gemeente op 3 locaties in Brummen en Leuvenheim de bescherming van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) gelegd. Het gaat om percelen aan de LR Beijnenlaan/Hazenberg, Hammerlerweg/Oude Eerbeekseweg en Metelerkampweg. Dit met het doel om hier mogelijk woningen te bouwen. Om hier uiteindelijk een goed besluit over te kunnen nemen is goed onderzoek nodig. Daarom stelt de raad een bedrag van € 100.000 beschikbaar om dit onderzoek uit te voeren en (bij een positief resultaat) een projectplan op te stellen. Hoewel er vragen waren bij diverse fracties over de geschiktheid van de gekozen locaties, besloot de raad met ruime meerderheid het geld voor dit onderzoek beschikbaar te stellen. Alleen de fractie van CDA steunde het voorstel niet.

Gezondheidsdienst

Een derde voorstel waarover werd gedebatteerd was de uitgangspuntennota voor 2025 van de regionale gezondheidsdienst GGD. Het college stelde de raad voor om geen zienswijze in te dienen. De raad nam dit voorstel uiteindelijk unaniem over, hoewel enkele fracties met name kritisch waren over de toename van de kosten. Wethouder Timmer liet weten dat het GGD-bestuur hier kritisch naar kijkt, maar dat de gezondheidsdienst (ook in de hectische coronaperiode) haar belang en flexibiliteit heeft bewezen. Ook bereidt de GGD zich zorgvuldig voor op de mogelijke  financiële teruggang die voor het jaar 2026 opdoemt (het zogenoemde ravijnjaar). 

Hamerstukken

Over 8 voorstellen werd zonder debat een besluit genomen. Het gaat om de bestemmingsplannen voor de percelen Weg over ’t Hontsveld 20 en Emperweg 80 in Empe, Windheuvelstraat 11 in Brummen en de Spankerenseweg 57 in Leuvenheim. Ook over 4 gemeenschappelijke regelingen nam de raad unaniem en zonder bespreking een besluit. Brummen stemt daarmee in met actuele gemeenschappelijke regelingen voor de regionale gezondheidsdienst GGD, belastingsamenwerkingsorganisatie Tribuut, Veiligheidsregio VNOG en vervoersdienst PlusOV. 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht?tx_news_pi1%5Bnews%5D=2886&cHash=1a592aa12a0ed118bd8f73b8169f629a