Ga naar de inhoud

Burgerbetrokkenheid in tender zonnevelden

vrijdag 5 april 2024

In 2022 opende onze gemeente een tender voor 30 hectare aan zonnevelden, waar negen ontwikkelaars aan deelnamen. Na evaluatie door het gemeentebestuur en een omgevingsadviesraad werden vier ontwikkelaars geselecteerd om hun plannen verder uit te werken.

Moventem, een bedrijf gespecialiseerd in onderzoek en advies, werd ingeschakeld om het proces te beoordelen. Volgens de bevindingen van Moventem waren de deelnemers over het algemeen ontevreden over de mate van betrokkenheid die zij hebben ervaren. Belangrijke punten die naar voren kwamen waren:

  • Onvoldoende informatie: Veel bewoners gaven aan dat de informatie die zij ontvingen van zowel de gemeente als de ontwikkelaars ontoereikend was. Deze informatie kwam vaak te laat of werd zelfs helemaal niet verstrekt. En de informatie was te beknopt en onduidelijk.
  • Leidende rol van de gemeente: De gemeente zou meer de leiding moeten nemen in het verstrekken van informatie, inclusief het organiseren van tijdige informatiebijeenkomsten over de regels en voorwaarden van de tender.
  • Transparantie en communicatie: Daarnaast benadrukten inwoners het belang van regelmatige communicatie vanuit de gemeente over de voortgang van het proces en de besluitvorming die daarbij komt kijken.

De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om de regels aan te passen. Het volledige oordeel van Moventem is hier te lezen.
 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht?tx_news_pi1%5Bnews%5D=2909&cHash=a50a36c1fc0efeb3c58fee4e5a73c6d6