Ga naar de inhoud

Herdenken en vrijheid vieren: vandaag vlag halfstok

zaterdag 13 april 2024

Het gemeentebestuur vindt het belangrijk, zeker in een tijd waarin oorlog en onverdraagzaamheid actuele thema’s zijn, om stil te staan bij de impact die oorlog heeft gehad in onze gemeente. Het is vandaag - zaterdag 13 april - alweer 79 jaar geleden dat 8 verzetsstrijders zijn gefusilleerd bij Kasteel Engelenburg. Bij het monument bij de villa van het gemeentehuis hangt daarom vandaag de vlag halfstok.

Het was dus een gruwelijk drama op 13 april 1945. Slecht 2 dagen voor het einde van de oorlog werden op Groot Engelenburg acht mannen uit het dorp gefusilleerd. Het monument bij het gemeentehuis herinnert nog aan hen: L.R. Beijnen, M. Munnik, M. Put, J.E.W.H. Somer, J.G.W.H. Bar. Van Sijtzama en D.A. van Vuuren.

Bevrijding op 15 en 16 april 1945

Hoewel de Tweede Wereldoorlog officieel op 5 mei is beëindigd, werd het dorp Brummen al op 15 april 1945 bevrijd, een dag later ook Eerbeek en Hall. Uiteraard vinden er ook dit jaar weer op 4 mei stille tochten en herdenkingsbijeenkomsten plaats tijdens de Nationale Herdenking. En vieren we een dag later met elkaar de vrijheid. 

Website voor kinderen

Voor kinderen en jongeren is oorlog vooral iets van nieuwsprogramma’s of speelfilms. Maar zeker ook voor deze toekomstige generatie is het belangrijk dat zij weten hoe belangrijk vrijheid is. Op een speciale website staat veel informatie voor kinderen over de oorlog. Maar de website geeft kinderen ook een podium om hun gedachten te uiten in de vorm van tekeningen, gedichten, wensen, verhalen, oude foto’s en filmpjes. Er is een website speciaal voor kinderen: www.kinderen-in-brummen.nl

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht?tx_news_pi1%5Bnews%5D=2920&cHash=920b01d5fc8947da0bd94aac670a0886