Ga naar de inhoud

Adopteer een berm en help mee

woensdag 17 april 2024

We willen in 2024 het aantal ecologisch beheerde bermen uitbreiden. Het doel van ecologisch beheer is dat de bloemenrijkdom toeneemt. Meer bloeiende planten betekent meer voedsel voor insecten, zoals wilde bijen, en vlinders. Meer insecten betekent meer andere diersoorten zoals bijvoorbeeld vogels. Bloemrijke bermen vormen de laatste restjes natuur buiten onze natuurgebieden. Alle reden om deze groene linten door het landschap te koesteren.

IVN-Eerbeek inventariseert met een aantal vrijwilligers de bermen in de buitengebieden van de gemeente Brummen. IVN-Eerbeek is aangesloten bij het landelijk project van Floron en de Vlinderstichting “Mijn berm bloeit”. In samenwerking met het Landschapsnetwerk Brummen is er advies gegeven. Daarin staat welke bermen het meest geschikt zijn voor ecologisch beheer. Denk aan relatief brede bermen, die grenzen aan een natuurgebied of watergang.

Bermen staan sterk in de belangstelling

Dat is niet voor niks. Door het zeer intensieve gebruik van ons land worden plaatsen waar wilde planten, vogels, insecten en zoogdieren nog een plek kunnen vinden steeds schaarser. Bermen vormen een groene verbindingsweg tussen de natuurgebieden en worden in dat opzicht steeds belangrijker. Bermen zijn de vervangers geworden van kruidenrijke graslanden die buiten de natuurgebieden nagenoeg uit het landschap zijn verdwenen. Voor soorten als Echte Guldenroede, Grasklokje en Margriet ligt het merendeel van de groeiplaatsen zelfs in de wegbermen. Veel van deze plantensoorten, belangrijke waard- en nectarplanten voor insecten, zijn helaas al uit onze bermen verdwenen. 

Help mee met inventariseren

De komende jaren wil IVN in samenwerking met Landschapsnetwerk Brummen de ontwikkeling van de nieuw aangewezen bermen volgen. Daarbij is extra hulp nodig. Met een eenvoudige methode kunt u meten of er in de ecologisch beheerde bermen inderdaad meer bloeiende planten verschijnen. Dit kan met de nectarindex, ontwikkeld door FORON en de Vlinderstichting. 

Hoe werkt de nectarindex?

Hoe hoger de nectarindex, hoe meer nectar er gedurende het jaar te halen is voor bijen, vlinders en andere insecten. Er wordt 100 meter berm geïnventariseerd in 10 stappen. Uitleg hierover is beschikbaar en u hoeft geen florist te zijn om hieraan mee te doen. Wie interesse heeft om een berm te adopteren, mag één keer per jaar in het voorjaar een berm inventariseren. Denkt u te weinig kennis te hebben, dan kunt u toch meedoen. Eventueel samen met iemand die al jaren met het project meeloopt.

Aanmelden als vrijwilliger

Voor aanmelding of meer informatie kunt u contact opnemen met Gerard Nijhof van IVN-Eerbeek. Stuur een e-mail naar gerardnijhof92@gmail.com of bel naar 06-23290624.
 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht?tx_news_pi1%5Bnews%5D=2927&cHash=87be85767e71e1712e0a63491eb6780b