Ga naar de inhoud

Vervanging straatverlichting: veilig en duurzaam 

woensdag 20 mei 2020

In de gemeente Brummen is het bedrijf CityTec begonnen met het vervangen van de openbare verlichting. De komende 2 jaar worden ruim 1.700 armaturen vervangen voor energiezuinige LED verlichting. Dat is bijna de helft van alle verlichting in de openbare ruimte. 

Een groot deel van de verlichting en de masten is verouderd en afgeschreven. Daarnaast zijn ze ook niet zo energiezuinig. 
Wethouder Openbare Ruimte Pouwel Inberg: “Ik ben erg blij met de nieuwe openbare verlichting. Goede straatverlichting ervaren inwoners als belangrijk. Verlichting is bedoeld voor de gebruikers van de openbare ruimte als het donker is, om het even formeel te zeggen. De gemeente levert een bijdrage aan de verkeersveiligheid tijdens deze momenten. Je moet de weg en andere weggebruikers goed kunnen zien. Het rijdt wel zo prettig op een goed verlichte weg of fietspad. Ook sociale veiligheid is een punt. Een donker afgelegen fietspad voelt onveiliger dan een goed verlichte straat. Bij de ontwikkeling van dit plan heeft de gemeente  daarom ook de wijkraden betrokken voor het buitengebied/kleine kernen, Veilig Verkeer Nederland en de politie. Zij hadden hun inbreng voor deze verschillende aspecten.”  

Een aantal jaren geleden zijn al zo’n 500 armaturen vervangen. Met de nieuwe masten kunnen we weer jaren vooruit. De vervanging vindt plaats door de hele gemeente; zowel in de dorpskernen als het buitengebied. Er worden meestal dezelfde soort lampen gebruikt. Dat zorgt voor een rustige uitstraling in het straatbeeld en maakt het onderhoudsvriendelijker. Wel wordt de lichtsterkte de komende tijd nog beter geregeld. De nieuwe lampen kunnen ‘s avonds een ander beeld geven dan de oude lampen. Dat zal misschien even wennen zijn, maar we doen het vooral om het op straat zo veilig mogelijk te laten zijn voor alle weggebruikers.

Er is nu gekozen voor LED verlichting. Wethouder Inberg: “Het voordeel van LED verlichting is dat het zuiniger in verbruik is. Het energieverbruik van de nieuwe armaturen kan tot wel 70% minder zijn dan dat van de oude huidige armaturen. Op de nieuwe armaturen zit ook een dimfunctie. Hiermee kunnen we de armaturen minder fel  laten branden.”

Melding of klacht? Geef het door via Fixi mét lichtmastnummer 

Heeft u vragen of klachten over de lichtsterkte van de nieuwe lampen? Of is er in uw omgeving een lantaarnpaal kapot? Kijk dan op de lantaarnpaal op de gele sticker voor het lichtmastnummer en geef uw melding door via Fixi op onze website of de Fixi app. Het is belangrijk dat u bij uw melding altijd het lichtmastnummer doorgeeft, zodat we het probleem snel en goed kunnen  oplossen.
 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/vervanging-straatverlichting-veilig-en-duurzaam.html