Start vervolgonderzoek naar mogelijke herindeling
De gemeenten Brummen, Rheden en Zutphen starten samen een onderzoek naar een mogelijke herindeling, waarbij Brummen bestuurlijk zou kunnen samengaan met óf Rheden óf Zutphen. Op 17 april van dit jaar concludeerde de gemeenteraad van Brummen dat het in de toekomst lastig zal worden om als relatief kleine gemeente de kwaliteit van de dienstverlening en het voorzieningenniveau op peil te houden. Volgens de raad kan bestuurlijk samengaan met een buurgemeente, leiden tot een meer robuuste gemeente. Een gemeente met een stevige en deskundige organisatie die in staat is om de steeds complexere maatschappelijke opgaven het hoofd te bieden.
Waarnemend burgemeester Geert van Rumund is blij met het enthousiasme van de gemeenten Rheden en Zutphen. “Zowel de gemeenteraad van Rheden als die van Zutphen hebben inmiddels besloten om met ons te onderzoeken wat een herindeling betekent voor onze gemeenten, inwoners en ondernemers,” aldus Van Rumund. De verwachting is dat de gemeenteraad van Brummen in januari 2026 een voorkeur uitspreekt voor één van de twee gemeenten als herindelingspartner. Enkele weken later volgt een besluit van de raden van Rheden en Zutphen.
Motie Rheden: een goede buur…
Op 1 april dit jaar heeft de gemeenteraad van Rheden unaniem de motie ‘Een goede buur’ aangenomen, waarmee zij uitspreekt open te staan voor gesprekken met buurgemeenten over hun bestuurlijke toekomst. Deze motie markeert het begin van een verkenning naar intensievere samenwerking of zelfs fusie, met name met de gemeente Brummen. Burgemeester Carol van Eert benadrukt dat Rheden “in de verkenning inspirerend en gemotiveerd wil participeren” en dat “het belang van de inwoners voorop staat.” Volgens Van Eert wil Rheden “ook in de toekomst een aantrekkelijke en sterke gemeente voor haar inwoners zijn,” waarbij “een mogelijke fusie met Brummen een hulpmiddel kan zijn.” Rheden ziet veel overeenkomsten met Brummen op het gebied van ruimtelijke structuur en maatschappelijke opgaven, en ziet kansen om samen de gezamenlijke positie te versterken.
Zutphen: handen ineenslaan
“We zijn enthousiast over dit onderzoek,” laat Zutphens burgemeester Wimar Jaeger weten. “Brummen en Zutphen zijn al heel lang intensief met elkaar verbonden en hebben veel aan elkaar te danken. Zutphen geniet bijvoorbeeld van het groene, landelijke karakter van Brummen, terwijl kinderen uit Brummen in Zutphen naar school gaan en hier hun dag afsluiten in het theater of het lokale uitgaansleven.” Ook in de praktijk werken Brummen en Zutphen volgens Jaeger al op veel terreinen samen, zoals in politieverband, het ziekenhuis en de brandweerzorg. “De handen ineenslaan is dan ook niet meer dan logisch. Door samenwerking kunnen we ervoor zorgen dat onze voorzieningen op dorps-, kern- en stedelijk niveau ook de komende 20 tot 30 jaar stevig blijven. Ook onze invloed in de regio is samen groter dan alleen en dat merken inwoners direct,“ aldus burgemeester Jaeger.
Zorgvuldig en voortvarend
In de afgelopen periode hebben de drie gemeenten besproken hoe zij het vervolgonderzoek zorgvuldig willen vormgeven. “Met het groene licht van de gemeentebesturen van Rheden en Zutphen kunnen we nu echt van start gaan,” aldus waarnemend burgemeester Van Rumund. “Als gemeentebestuur van Brummen hebben we inmiddels een tweede gesprek gevoerd met onze collega’s uit Voorst en Apeldoorn, zoals de gemeenteraad van Brummen had gevraagd. De uitkomst van die gesprekken is dat het vervolgonderzoek zich uitsluitend richt op de gemeenten Rheden en Zutphen. Tegelijkertijd blijft onze relatie met Apeldoorn en Voorst die van goede, collegiale buren.”
Aan het werk
Van Eert, Jaeger en Van Rumund hebben afgesproken dat de drie gemeenten in de komende twee maanden hard aan de slag gaan. “We brengen in kaart hoe we er als gemeenten voorstaan: Wat zijn onze sterke punten, waar liggen kansen en uitdagingen, en wat zijn de verschillen en overeenkomsten,” licht Van Rumund toe. “Zodra deze gegevens per gemeente beschikbaar zijn, leggen we ze naast elkaar. Zo ontstaat een beeld van hoe een nieuwe gemeente eruit zou kunnen zien en zou gaan betekenen; zowel bij een samengaan van Brummen met Rheden als met Zutphen. Twee beelden naast elkaar dus. Samen met raadsleden en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties gaan we deze omzetten in twee verhaallijnen: één voor de combinatie Brummen-Rheden en één voor de combinatie Brummen-Zutphen.”
Meedenken van de samenleving
De drie gemeenten hechten veel waarde aan de betrokkenheid van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Daarom vindt er in november in elk van de drie gemeenten een brede consultatie plaats. Tijdens deze consultatie krijgen inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van verenigingen en organisaties de gelegenheid om zich uit te spreken over de mogelijke herindeling en de meerwaarde daarvan.
Voor deze raadpleging worden onder andere de inwonerspanels van de drie gemeenten ingezet. De input die hieruit voortkomt, vormt een belangrijke bouwsteen voor de uiteindelijke besluitvorming door de gemeenteraden. “Uiteindelijk ligt er begin december een degelijk onderzoeksrapport op tafel,” schetst Van Rumund. De burgemeesters benadrukken dat het uiteindelijk aan de afzonderlijke gemeenteraden is om een weloverwogen keuze te maken. Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar kunnen de nieuw gekozen raden vervolg geven aan deze richtinggevende uitspraken.