Herdenken of vergeten: perspectief voor kunstwerk
Herdenken of vergeten? Dat was de vraag die centraal stond tijdens een bijzondere bijeenkomst vorige week donderdag in Cultuurhuis P.D. in Eerbeek. Deze vraag heeft te maken met de plannen vanuit de Molukse gemeenschap in Eerbeek om met een kunstwerk de Molukse geschiedenis te herdenken. Samen met burgemeester Van Rumund gaf de werkgroep van de Molukse kerk Silo een uitgebreide toelichting op de plannen en werd ook het concept-ontwerp gepresenteerd. Deze werd door de aanwezigen met instemming ontvangen.
Waarnemend burgemeester Geert van Rumund schetste bij de opening het belang van herdenken in het algemeen, maar ook die van de Molukse gemeenschap. “Met het uitroepen van de Indonesische republiek komt in 1949 een einde aan de Nederlandse overheersing van Indonesië. Nederland trekt zich terug en haalt hierbij bijna 13 duizend Molukkers naar Nederland. Dit zijn voornamelijk de gezinnen van ex-KNIL militairen. Dit in de veronderstelling dat het verblijf in Nederland tijdelijk is en dat zij snel terug kunnen keren naar de Molukken. Echter, het verblijf in Nederland wordt definitief. De Molukkers werden in de begin jaren zestig verspreid over Nederland gehuisvest. 38 gezinnen kwamen in Eerbeek te wonen en maken sindsdien onderdeel van de hechte Eerbeekse samenleving.”
Namens de werkgroep vertelt Augustien Souisa over de verschillende manieren waarop de bijzondere en ook schrijnende geschiedenis van de Molukkers kan worden herdacht. Daarbij is er veel aandacht voor de jeugd, onder andere door een op de Eerbeekse situatie ontwikkeld lesprogramma voor de basisscholen. Ook komt er bijzondere aandacht voor de 26 graven van ex-KNIL-militairen op de Eerbeekse begraafplaats. Daarnaast wordt er gewerkt aan een herdenkingsmonument in Eerbeek. In afstemming met de gemeente is gezocht naar een geschikte locatie. Die is gevonden op het Oranje Nassauplein. Het plein nabij de Molukse kerk én de woningen waar in 1963 en 1964 de Molukse gezinnen werden gehuisvest.
Positieve reactie
Met de informatiebijeenkomst, waarvoor met name ook de bewoners en ondernemers van het Oranje Nassauplein waren uitgenodigd, heeft de gemeente en de werkgroep reacties en ideeën opgehaald, waarbij de plannen verder uitgewerkt kunnen worden. De aanwezigen lieten weten de plannen te ondersteunen en onderschreven de keus voor de locatie. En daarmee ook om te herdenken en het verhaal door te vertellen. En dus niet te vergeten.
Een belangrijke vervolgstap is het verder uitwerken van het plan en hiervoor een omgevingsvergunning aan te vragen. Maar ook om het geld dat nodig is om het kunstwerk te maken en neer te zetten, bij elkaar te krijgen. De gemeente heeft al een bedrag van 5.000 euro toegezegd. Het is aan de werkgroep en de samenleving om het resterende budget te vergaren. Dit om ervoor te zorgen dat het kunstwerk in 2026, wanneer het exact 75 jaar geleden is dat de Molukkers naar Nederland kwamen, geplaatst kan worden.
Contact
Wilt u meer weten over het initiatief? Neem dan contact op met Augustien Souisa van de werkgroep van de Molukse kerk Silo. Dit kan via mailadres am_souisa@hotmail.com