Ga naar de inhoud

'IK ZIE JE'-bankje onthuld

dinsdag 8 juli 2025

Dinsdag 8 juli vond in het Tjark Riks Centrum in Eerbeek een netwerkbijeenkomst plaats rond het thema suïcidepreventie. De bijeenkomst, georganiseerd door gemeente Brummen en GGD Noord- en Oost-Gelderland, werd afgesloten met een bijzonder moment: de onthulling van het eerste 'IK ZIE JE'-bankje in de gemeente Brummen door wethouder Ingrid Timmer.

Samen sterker tegen suïcide

De bijeenkomst was onderdeel van het programma 'Samen Minder Suïcide', waarin de gemeenten Brummen, Zutphen, Lochem en Voorst samen met GGD Noord- en Oost-Gelderland werken aan effectieve suïcidepreventie. Tijdens de middag kwamen professionals uit zorg, welzijn en andere maatschappelijke partners samen om ervaringen te delen en de samenwerking te versterken.
"Suïcidepreventie gaat ons allemaal aan," benadrukte projectleider Martine Peppelenbos van GGD NOG. "Met 5 mensen per dag, oftewel ruim 1800 mensen per jaar die in Nederland overlijden aan suïcide, is het cruciaal dat we als netwerk samenwerken. Iedereen kan een belangrijke rol spelen in het voorkomen van suïcide."

Symbolische plek voor verbinding

Het 'IK ZIE JE'-bankje werd geplaatst aan de Derickxkamp in Brummen, een locatie die is gekozen door Günter Aufleger, ambulant jeugdhulpverlener in Brummen. "Deze bank wordt door verschillende mensen van alle leeftijden en achtergronden gebruikt," licht Aufleger toe. "Volwassenen praten bij nadat ze kinderen naar school hebben gebracht, ouderen pauzeren tijdens hun wandeling, jongeren komen hier samen en fietsers maken een stop. Juist deze diversiteit van mensen en tijdstippen maakt deze plek heel geschikt voor de plaquette. Het is mooi dat op deze manier aandacht wordt gevraagd om naar het welbevinden van de medemens te kijken."

Doorbreken van taboe

Het 'IK ZIE JE'-bankje is meer dan een symbolisch gebaar. Het past binnen de bredere aanpak van suïcidepreventie die zich richt op het doorbreken van het taboe rond suïcide, het beter signaleren van suïcidale gedachten en het sneller toeleiden naar passende hulp. Door zichtbaar te maken dat er naar elkaar wordt omgekeken, ontstaat een veiliger klimaat waarin mensen durven te praten over moeilijke gevoelens.
“Het is zo belangrijk dat er over al je gevoelens, fijne en minder fijne, mag en kan praten,”  benadrukt wethouder Timmer. “Het is mooi dat dit bankje, op deze locatie, bezocht van jong tot oud is aangedragen door een inwoner. Samen dragen we bij aan het doorbreken van het taboe op dit onderwerp.”

Verdere samenwerking

De netwerkbijeenkomst is een van de vele activiteiten binnen het suïcidepreventieproject. Een belangrijk moment binnen dit project is de invoering van de Wet integrale suïcidepreventie op 1 januari 2026. Naast publiekscampagnes en het opbouwen van een stevig netwerk, worden er ook gatekeepertrainingen georganiseerd en wordt er gewerkt aan gerichte aandacht voor mensen met een hoog risico op suïcide.


Organisaties en professionals die zich willen aansluiten bij het netwerk kunnen contact opnemen via suicidepreventie@ggdnog.nl of 088 443 30 00.
 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht?cHash=f50bd4a4a869eca358c8891c3b672eb3&tx_news_pi1%5Bnews%5D=3389