Ga naar de inhoud

Marktplein

Het Marktplein moet meer sfeer krijgen met groen en gezellige horeca en terrassen. Tegelijk blijft het een multifunctioneel plein, met ruimte voor de markt en evenementen. De monumentale muziekkapel blijft behouden.

Het Koppelplein maakt ook deel uit van dit deelgebied. Hier is plek voor één woning. Dit is een particulier initiatief maar belangrijk voor de ontwikkeling van het Marktplein. Vooral als het gaat om parkeren.

Brandlocatie

De brand in 2019 heeft een groot gat geslagen in de bebouwing aan de zuidzijde van het Marktplein. Inmiddels is de winkel van de bakker herbouwd. In het vroegere pand van de Rabobank zit nu de Blokker. En waar de Blokker zat, komen 7 appartementen en een winkel op de begane grond. Burgemeester en wethouders hebben hierover een principebesluit genomen. De eigenaar is nu het bestemmingsplan aan het voorbereiden. 

Verder is café-restaurant 't Kromhout twee keer van eigenaar gewisseld. Begin 2023 heeft de nieuwe eigenaar hier Grand Café Audrey's geopend.

Verbinding Brummen-Bronkhorst

Op de fiets vanaf de Achterhoek naar de Veluwe, met een kopje koffie op het Marktplein van Brummen. Door een duidelijke bewegwijzering vinden toeristen vanaf de veerpont Bronkhorst sneller hun weg naar het centrum. 

Er zijn verschillende fiets- en wandelroutes tussen Brummen en Bronkhorst. Een eerder idee voor een brug vanaf de pont over de N348 bleek vanwege de kosten niet haalbaar. Daarna is gekeken naar de bewegwijzering tussen het centrum van Brummen en de veerpont. Die bleek onduidelijk te zijn. Begin 2021 zijn duidelijke bordjes geplaatst en is route tussen het centrum en het pontje verbeterd.
De huidige eigenaar van de veerpont wil stoppen en heeft de veerpont in de verkoop gezet. Nu wordt gezocht naar een nieuwe eigenaar. We kijken ook naar andere mogelijkheden om de veerpont voort te zetten.

Ambities / doelstellingen

  • Herontwikkeling van de ‘brandlocaties’ aan het Marktplein met winkels en/of horeca en (boven)woningen. Liefst in samenhang met een (gedeeltelijk) nieuwe invulling van het Koppelplein.
  • Verbeteren van de parkeersituatie
  • Verbeteren van de faciliteiten voor de markt op het plein
  • Een multifunctioneel dorpsplein met plek voor toerisme, horeca en evenementen, zoals het Pinksterfestival
  • Zorgen voor een goede toeristische route vanaf de veerpont naar het dorpscentrum, met bijvoorbeeld aantrekkelijke terrasjes