Ga naar de inhoud

Opvang vluchtelingen

Opvang van vluchtelingen in onze gemeente gebeurt op twee manieren. Allereest is er sprake van gemeentelijke opvang van vluchtelingen uit Oekraine. Dit in aanvulling op het huisvesten van statushouder, een basistaak die ligt bij de gemeente en de woningstichting. Daarnaast zijn er bij diverse gastgezinnen na het uitbreken van de oorlog in Oekraine, vluchtelingen opgevangen.

Gemeentelijke opvang

De gemeente vangt vanaf 20 april een groep van maximaal 60 personen op bij het ABK-huis in Hall. Hiervoor is tussen het Nivon Natuurhuizen (eigenaar van het ABK-huis aan de Hallseweg in Hall) een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Dit voor de duur van vooralsnog een jaar. De plek is vooral geschikt voor gezinnen. 

Lees meer over de opvang van vluchtelingen in het ABK-huis in deze nieuwsberichten:
- nieuwsbericht van 4 juni 2022
nieuwsbericht van 12 april 2022 

Particuliere opvang

Gastgezin

Wilt u tijdelijk gastgezin zijn, dan kunt u dit doorgeven via de website van vluchtelingenwerk. Aanmeldingen als gastgezin verloopt landelijk via Takecarebnb. Zij bemiddelen tussen vluchtelingen en gastgezinnen.

Vangt u op dit moment vluchtelingen uit Oekraïne op of bent u dat van plan? Registreer dan via dit formulier. Op deze manier houden wij als gemeente een overzicht en kunnen wij mensen snel en direct benaderen voor meer informatie zodra dit bekend is. 

In deze handreiking vindt u informatie over hoe u een opvangplek kunt aanbieden, waar u op moet letten en welke voorzieningen voor uw gast beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs. De handreiking kan u ook helpen als u al een gasthuishouden bent en een gast bij u in huis woont.