Ga naar de inhoud

Verklaring omtrent gedrag (VOG)

In een verklaring omtrent gedrag staat dat u geen strafbare feiten hebt gepleegd. Het is een bewijs van goed gedrag. 

Online aanvragen

Een VOG vraagt u online aan, samen met degene die erom vraagt, bijvoorbeeld uw werkgever. Uw werkgever start de aanvraag:

  • Uw werkgever opent de website Dienst Justis en logt in met eHerkenning. Via de website kunnen de gegevens van de werknemer ingevuld worden.
  • U ontvangt vervolgens per e-mail een link naar de website en logt in met DigiD om de aanvraag verder af te werken.

Voor de aanvraag gebruikt u uw e-mailadres, uw burgerservicenummer (BSN) en DigiD. U moet ingeschreven zijn bij een Nederlandse gemeente.

De aanvraag duurt 4 weken. Van Dienst Justis ontvangt u de VOG of een afwijzing per post thuis. U kunt een spoedprocedure aanvragen als u gaat werken in het buitenland of voor een adoptie. Dan ontvangt u de VOG binnen 10 werkdagen.

Aanvragen bij Burgerzaken

Voldoet u niet aan de voorwaarden voor een online aanvraag? Bijvoorbeeld bij een baan of studie in het buitenland of als u geen DigiD heeft? Kom dan naar de gemeente. Dit is duurder, u betaalt dan € 41,35. Maak hiervoor een afspraak. 

Dienstverlening beperkt vanwege Coronavirus

De maatregelen tegen het coronavirus zijn voor de periode van 15 december 2020 tot en met (tenminste) 20 april 2021 extra aangescherpt. Daarom is onze dienstverlening momenteel aangepast. Het gemeentehuis is open, maar alleen op afspraak. Onze digitale afsprakenagenda is tijdelijk niet beschikbaar. Een aantal producten, zoals verhuisaangifte of het aanvragen van een uittreksel, kunt u digitaal regelen via onze website met uw Digid. Wilt u een afspraak maken voor een product van burgerzaken dat niet digitaal afgehandeld kan worden? En kan uw afspraak niet uitgesteld worden tot na 20 april? Neem dan telefonisch contact met ons op. Wij zijn bereikbaar via ons algemene nummer 0575-568 233.

Meenemen

Als u een afspraak hebt gemaakt, neemt u het volgende mee:

  • Ga naar de website van het Ministerie van Veiligheid en Justitie en print het aanvraagformulier uit. Of bel telefoonnummer (088) 998 22 00. U en uw werkgever vullen het formulier in.
  • Neem uw legitimatiebewijs mee. U kunt ook iemand machtigen. Werkgever in het buitenland? Neem dan ook een brief mee waaruit blijkt dat u de verklaring nodig heeft, en de gegevens van de toekomstige werkgever/onderwijsinstelling.

Wanneer u niet staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente, doet u uw aanvraag bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie.