Ga naar de inhoud

Verklaring omtrent gedrag (VOG)

In een verklaring omtrent gedrag staat dat u geen strafbare feiten hebt gepleegd. Het is een bewijs van goed gedrag. 

Online aanvragen

Een VOG vraagt u online aan, samen met degene die erom vraagt, bijvoorbeeld uw werkgever. Uw werkgever start de aanvraag:

  • Uw werkgever opent de website Dienst Justis en logt in met eHerkenning. Via de website kunnen de gegevens van de werknemer ingevuld worden.
  • U ontvangt vervolgens per e-mail een link naar de website en logt in met DigiD om de aanvraag verder af te werken.

Voor de aanvraag gebruikt u uw e-mailadres, uw burgerservicenummer (BSN) en DigiD. U moet ingeschreven zijn bij een Nederlandse gemeente.

De aanvraag duurt 4 weken. Van Dienst Justis ontvangt u de VOG of een afwijzing per post thuis. U kunt een spoedprocedure aanvragen als u gaat werken in het buitenland of voor een adoptie. Dan ontvangt u de VOG binnen 10 werkdagen.

Aanvragen bij Burgerzaken

Voldoet u niet aan de voorwaarden voor een online aanvraag? Bijvoorbeeld bij een baan of studie in het buitenland of als u geen DigiD heeft? Kom dan naar de gemeente. Dit is duurder, u betaalt dan € 42,30. Maak hiervoor een afspraak. 

Dienstverlening beperkt vanwege Coronavirus

Vanwege het Corona-virus is onze dienstverlening momenteel aangepast. Daarom is onze digitale agenda tijdelijk niet beschikbaar. Een aantal producten, zoals verhuisaangifte of het aanvragen van een uittreksel, kunt u digitaal regelen via onze website met uw Digid. Wilt u een afspraak maken voor een product van burgerzaken dat niet digitaal afgehandeld kan worden? Neem dan telefonisch contact met ons op. Wij zijn bereikbaar via ons algemene nummer 0575-568 233.

Meenemen

Als u een afspraak hebt gemaakt, neemt u het volgende mee:

  • Ga naar de website van het Ministerie van Veiligheid en Justitie en print het aanvraagformulier uit. Of bel telefoonnummer (088) 998 22 00. U en uw werkgever vullen het formulier in.
  • Neem uw legitimatiebewijs mee. U kunt ook iemand machtigen. Werkgever in het buitenland? Neem dan ook een brief mee waaruit blijkt dat u de verklaring nodig heeft, en de gegevens van de toekomstige werkgever/onderwijsinstelling.

Wanneer u niet staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente, doet u uw aanvraag bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie.