Op maandag 5 mei: dag vol inspirerende verhalen
In onze gemeente staat komende maandag 5 mei in het teken van indrukwekkende en inspirerende verhalen. Zo kunt u vanaf nu de 11 inzendingen lezen van de schrijfwedstrijd die de werkgroep De Vrijheidsboom heeft georganiseerd. Op Bevrijdingsdag wordt bekend gemaakt welke verhalen in de prijzen vallen. Een ander ingrijpend en waargebeurd verhaal is te horen tijdens de speciale bijeenkomst op 5 mei bij het Joods monument aan de Tuinstraat in Brummen. Om 10 uur wordt daar een informatiezuil bij een speciaal geplaatste vredesboom onthuld. Schrijfster Judith Belinfante vertelt bij deze onthulling over haar persoonlijke ervaringen om als kind in de oorlog te moeten onderduiken.
Op 4 mei is Nationale Herdenking, en ook in onze gemeente vinden diverse herdenkingsbijeennkomsten en stille tochten plaats. In de nacht van 4 op 5 mei halen vrijwilligers van Veluwlopen, Last Gear en De Dwarsliggers het Bevrijdingsvuur naar onze gemeente. In de vroege ochtend (om 08.00 uur) wordt het vuur ontstoken bij het oorlogsmonument bij het gemeentehuis in Brummen. In het gemeentehuis is er om 9.00 uur een bijzondere bijeenkomst. Want dan wordt bekend gemaakt welke verhaal waarbij een (vrijheids)boom een rol speelt, is uitverkozen door een driekoppige jury, onder leiding van wethouder Pouwel Inberg. Tijdens deze bijeenkomst, waar iedereen van harte voor is uitgenodigd, draagt dorpsdichter Annemarie Visser een speciaal voor Bevrijdingsdag geschreven gedicht voor.
Het vrijheidsvuur wordt om 10.00 uur ook ontstoken bij het Joods Monument bij de Primulastraat/Tuinstraat in Brummen. In aanwezigheid van waarnemend burgemeester Geert van Rumund en zijn vrouw wordt op feestelijke wijze een informatiezuil onthuld. Dit gebeurt bij een speciaal geplaatste vredesboom die is geschonken door de gezamenlijke kerken uit Brummen. Schrijfster Judith Belinfante vertelt bij deze onthulling over haar persoonlijke ervaringen om als kind in de oorlog te moeten onderduiken. “Oorlog brengt mensen niets”, is haar centrale boodschap.
Het Bevrijdingsvuur wordt dezelfde ochtend door de Loopgroep Leuvenheim naar Leuvenheim gebracht, waar het wordt ontstoken bij een vuurschaal bij Het Buurthuis. Daar wordt een toost uitgebracht en vindt vervolgens een gezellige vrijheidsmaaltijd plaats, waar ook volop verhalen worden verteld, die zijn verzameld door interviews met ouderen uit het dorp en van woongemeenschap De Wildbaan.
Twee leden van De Dwarsliggers brengen het vrijheidsvuur al rennend naar Eerbeek, waar het om 11 minuten over 11 wordt ontstoken bij het V1-monument bij het plein aan de Stuijvenburchstraat. Bij de plechtigheden wordt burgemeester Van Rumund geholpen door Prins Wilbert den Eerste en muzikaal bijgestaan door Klein Orkest Eerbeek (KOE). Na het officiële gedeelte barst er een feest los tot 13 uur. Hierbij zijn er optredens van onder andere Stijn Buitink en de dansgarde van de Eerbeekse carnavalsvereniging. Om 12 uur vertrekt er ook een door de Oranjevereniging georganiseerde fietstocht van 30 kilometer vanaf de Stuijvenburchstraat.
In de middag is er van 14 tot 17 uur ook een speciale viering bij Riwis-locatie Tolzicht in Brummen, waar dan ook het bevrijdingsvuur wordt ontstoken. Burgemeester Van Rumund bezoekt deze festiviteit. Bij Tolzicht staan dan ook enkele legertrucks, die eerder op de dag ook te vinden zijn bij het buurthuis in Leuvenheim.
Het hele overzicht van alle activiteiten en initiatieven die worden georganiseerd rondom 80 jaar vrijheid is te vinden op deze gemeentelijke webpagina. Ook kunt u veel informatie vinden op www.herdenkeninbrummen.nl.