Bevrijdingsdag in teken van gemeenschapszin
Bevrijdingsdag wordt dit jaar met veel vuur en bevlogen gevierd in de gemeente Brummen. Diverse activiteiten in onze dorpen zijn georganiseerd, waarbij het vrijheidsvuur steeds aanwezig was. Deze vlam van de vrijheid is in de nacht van 4 op 5 mei eendrachtig vanuit Wageningen naar onze gemeente gehaald door loopgroep Veluwelopers, ATB-club Last Gear en carnavalsvereniging De Dwarsliggers. Zij werden om 8.00 uur ingehaald en welkom geheten door burgemeester Van Rumund, de overige leden van het college van B&W en belangstellende inwoners. "Een buitengewone prestatie, waaruit duidelijk te zien is dat het met de verbinding wel goed zit in onze gemeente". De onthulling van een bordje bij een vrijheidsboom bij het Joods Monument, een bevrijdingsfeest in Eerbeek, een vrijheidsmaaltijd in Leuvenheim en een schrijfwedstrijd over vrijheid zijn enkele andere activiteiten op 5 mei 2025. Het lustrumjaar waarin we met elkaar 80 jaar vrijheid vieren.
Het was Brummenaar Chris Frencken van loopgroep Veluwelopers, die namens de vrijwilligers het bevrijdingsvuur bij het oorlogsmonument bij het gemeentehuis mocht ontsteken. Hij liet weten dat de loop vanuit Wageningen naar Brummen zeer goed was verlopen. "Ondanks de frisse nacht was er een warme sfeer. Mooi om als lopers door de collega's van Last Gear begeleid te worden. En om onderweg de aanmoedigingen van de hoogheden van Eerbeekse carnavalsvereniging te ontvangen. Bij Hof te Dieren hebben we even een extra rondje gelopen, zodat we de zon prachtig zagen opkomen boven de uiterwaarden." Naast het ontsteken van het bevrijdingsvuur werden de vrijwilligers in het gemeentehuis getrakteerd op een lekker ontbijtje en waarderende woorden van Geert van Rumund, namens het gemeentebestuur en daarmee ook de gehele lokale samenleving.
Bijzondere verhalen en gedichten
Werkgroep De Vrijheidsboom had ter ere van 80 jaar vrijheid een schrijfwedstrijd uitgeschreven. Enige voorwaarde was dat een boom hierbij een aanleiding of onderwerp moest vormen. Voordat wethouder Pouwel Inberg namens de jury de prijsuitreiking verrichtte, droeg dorpsdichter Annemarie Visser dit bijzondere gedicht voor. Aansluitend werd stilgestaan bij de 11 ingediende verhalen en gedichten, waarbij de jury de kwaliteit en creativiteit prees. Het was dus een bijzonder lastige opgave voor de juryleden Marguerite Tuijn, Maria ten Asbroek en Pouwel Inberg. Uiteindelijk werd het verhaal 'De Lindebloesem' van Laurens Hoevenaren tot winnaar uitverkoren. Een verdienstelijke tweede plek was voor het verhaal 'De stille getuigen aan het Marktplein' van Oliver Gee, gevolgd door het gedicht 'Vrijheid vier je niet alleen' van Gert Siebes. Alle verhalen kunt u op de pagina De Vrijheidsboom nalezen.
Vrijheidsboom bij Joods Monument
Indrukwekkend was ook het persoonlijke verhaal van schrijfster Judith Belinfante. Zij vertelde over haar persoonlijke ervaringen om als kind in de oorlog te moeten onderduiken. Maar ook hoe belangrijk het verzet is geweest om (Joodse en verzets)mensen te helpen. Dit deed zij als onderdeel van het programma bij het Joods Monument aan de Tuinstraat/Primulastraat. Daar werd onder ruime belangstelling een informatiezuil onthuld bij een pas geplante vredesboom. Deze boom is geschonken door de gezamenlijke kerken uit Brummen. Op het bordje staat ook een toepasselijke quote van de schrijfster: oorlog brengt mensen niets.
Gemeenschapszin in Leuvenheim
Bevrijdingsdag werd ook in Leuvenheim gevierd. Nadat Loopgroep Leuvenheim het Bevrijdingsvuur naar het dorpshuis had gebracht, waar het werd ontstoken bij een vuurschaal bij het Buurthuis, vond er een gezellig bijeenkomst plaats. Na het uitbrengen van een toost op de vrijheid werden gezamenlijk een gezellige vrijheidsmaaltijd genuttigd. Tijdens de maaltijd werden er ook verhalen over vrijheid voorgedragen door of over (oud) inwoners van het dorp. Deze waren door Nicole Regelink, samen met kinderen van De Rietgors, in de afgelopen weken opgetekend. Namens het college was wethouder Van de Graaf aanwezig, die de gemeenschapszin van de Leuvenheimers prees.
Eerbeek bruist
Een bijzonder initiatief vond plaats in Eerbeek. Carnavalsvereniging De Dwarsliggers organiseerde daar een heus bevrijdingsfeest. Dit deden zij rondom het thema van 80 jaar vrijheid en het vrijheidsvuur. Samen met de Veluwelopers en ATB-club Last Gear heeft de carnavalsvereniging ervoor gezorgd dat het vrijheidsvuur van Wageningen naar Brummen is gekomen. Twee leden van De Dwarsliggers brachten het vrijheidsvuur al rennend naar Eerbeek, waar het om 11 minuten over 11 werd ontstoken bij het V1-monument aan de Stuijvenburchstraat. Bij de plechtigheden werd burgemeester Van Rumund geholpen door Prins Wilbert den Eerste. Muzikaal werden zij bijgestaan door Klein Orkest Eerbeek (KOE). Na het officiƫle gedeelte barstte er een feest los met optredens van de Eerbeekse zanger Stijn Buitink en de dansgarde van de Eerbeekse carnavalsvereniging.