Ga naar de inhoud

Eikenprocessierups

In mei, juni en juli komt de eikenprocessierups voor in bomen in onze gemeente. De rupsen kunnen zorgen voor jeuk, huiduitslag en geïrriteerde ogen en luchtwegen. Probeer daarom (direct) contact met de rupsen te vermijden.

Wat doet de gemeente aan preventieve bestrijding?

In het voorjaar zetten we natuurlijke vijanden (aaltjes) van de rupsen uit op eikenbomen. Door de aaltjes komen er minder eikenprocessierupsen en daardoor ook minder brandharen die overlast veroorzaken. We zetten ook acties in gang om de aanwezigheid van natuurlijke vijanden te stimuleren. We gaan sommige groenstroken inzaaien met bloemenmengsels en willen bermen anders gaan maaien. Zo kunnen we samen met de inzet van inwoners in eigen tuin zo veel mogelijk eikenbomen vrij houden van de eikenprocessierups.
 

Wat doet de gemeente aan andere bestrijding?

We bestrijden de eikenprocessierups ook door deze weg te zuigen. De afgelopen jaren is gebleken dat gespecialiseerde aannemers zeer druk bezet zijn en dat deze bestrijding veel geld kost. Het is hierdoor ook dit jaar niet mogelijk om elke melding van overlast door brandharen op te pakken. Overlast van eiken op particuliere grond zijn een verantwoordelijkheid van de eigenaar zelf. De meldingen voor gemeentelijke eiken in gebieden met een hoog risico (waar veel mensen komen of langdurig verblijven) voeren we zo snel als mogelijk uit. We bestrijden alleen de nesthaarden op gemeentelijke eiken binnen de bebouwde kom, bij bewegwijzerde fiets- en wandelroutes en op gemeentelijke eiken die binnen 50 meter van een woning in het buitengebied staan.
 

Wat kunt u zelf doen?

Om de volgende plaag van de eikenprocessierups te voorkomen kunt u zelf ook een steentje bijdragen. Dat kan door de tuin geschikt te maken voor natuurlijke vijanden van de rups. Het ophangen van nestkastjes, het zaaien van bloemen en natuurvriendelijk onderhoud van de tuin dragen daar aan bij. Wij roepen daarom iedereen op om nu in alvast actie te komen en zo het natuurlijk evenwicht te herstellen. Zo kunnen we straks de overlast zo veel mogelijk te beperken.

Koolmezen eten in de lente en zomer vooral insecten, spinnen, larven en rupsen. Hang daarom vogelhuisjes op om koolmezen aan te trekken. Zet waterbakjes in de tuin waar ze kunnen badderen en drinken, vervang wekelijks het water en zorg voor voedsel.

Vogelhuisje kopen? Let dan op:

 • Zorg dat je het huisje kan openmaken om het schoon te houden.
 • Koop een stevig vogelhuisje met een stevige ophanghaak.
 • De beste houtdikte voor een vogelhuisje is minimaal 1,5 centimeter.
 • Verschillende soorten vogels hebben verschillende ‘woonwensen’. Koolmezen hebben een opening van 32 millimeter nodig.

Waar moet ik op letten met het ophangen?

 • Rustige plek waar ze zich veilig voelen.
 • Niet in de volle zon en beschut tegen de wind.
 • Het liefst de invliegopening op noordoosten gericht.
 • Een vrije en veilige aanvliegroute, dus:
  • geen takken voor de opening.
  • uit de buurt van katten.
 • Hang de vogelhuisjes stevig op, zodat ze niet gaan slingeren of kunnen vallen.
 • Maak het huisje elk jaar in september of oktober weer schoon. Er kunnen brandharen in het huisje achterblijven. Trek zelf handschoenen aan en zet een mondkapje op. Doe vervolgens de inhoud van het huisje in een plastic zak en knoop de zak dicht. Spoel het huisje uit met kokend water. Laat de huisjes hangen zodat vogels er in kunnen overwinteren.
 • Afstand tussen vogelhuisjes:
  • Minimaal 2 meter boven de grond.
  • Dezelfde vogelsoort? Tenminste 10 meter.
  • Verschillende soorten? 3 meter.

Wat kan ik nog meer doen?
Buiten de koolmezen zijn er nog meer natuurlijke vijanden. Door simpele aanpassingen in je tuin, help je mee om het aantal eikenprocessierupsen te verminderen. Verschillende natuurorganisaties hebben tips:

Bekijk hier de volledige folder van de GGD met tips voor natuurlijke bestrijding.

 

Melding maken

Wij vragen u mee te helpen en locaties waar eikenprocessierupsen zitten door te geven via Fixi of via de Fixi app. Heeft u zelf een boom met een nest rupsen? Dan kunt u dit het beste laten verwijderen door een professioneel bedrijf.
 

Gezondheid

Meld gezondheidsklachten bij uw huisarts of bij de GGD op 088-44 33 000. Meer informatie is ook te lezen in de folder van de GGD.