Ga naar de inhoud

Help mee vleermuizen te beschermen

Steeds meer inwoners verduurzamen hun woning. Dat is goed nieuws voor de energierekening. Maar voor vleermuizen heeft dit ook een keerzijde: zij raken hun verblijven kwijt doordat veel spouwmuren en daken worden geïsoleerd. Daarom starten we in 2025 met een pilot om vleermuisverblijven te plaatsen aan geschikte woningen en in schuren of andere bijgebouwen. Dit is voor u helemaal gratis.

Waarom vleermuisverblijven?

Vleermuizen gebruiken gebouwen als rustplaats en om hun jongen groot te brengen. Door isolatiemaatregelen verdwijnen veel van deze plekken. Een vleermuisverblijf aan uw gebouw biedt vleermuizen een veilig alternatief.

Voor wie is deze actie bedoeld?

We zoeken eigenaren van woningen of andere gebouwen die staan in Brummen, Eerbeek, Empe, Hall en Leuvenheim. En die graag meehelpen aan de bescherming van vleermuizen. De kans dat uw gebouw uitgekozen wordt is het grootst als:

  • De woning is gebouwd vóór 1990 en niet na-geïsoleerd.
  • U woont in een hoekwoning, twee-onder-een-kapwoning of vrijstaande woning.
  • De woning staat in een dorp of maximaal 200 meter daarbuiten.
  • De kopgevel van uw woning is minimaal 3 meter hoog en bevat vanaf de eerste verdieping geen ramen.
  • De kopgevel is vrij van kunstlicht en obstakels zoals bomen.

De kopgevel is de kant van het huis waarop nauwelijks dakbedekking zichtbaar is en waar de gevelstenen het hoogst doorlopen. Vaak is dat de zijkant van een hoekhuis of één van beide zijden van een vrijstaande woning.

Wat gebeurt er na aanmelding?

Na aanmelding beoordeelt een natuuraannemer of uw gebouw geschikt is. Daarbij kijkt hij ook naar een goede spreiding over de dorpen, het gedrag van vleermuizen en gunstige omstandigheden zoals zon- en windrichting.

Is uw woning geschikt en geselecteerd? 

Dan ontvangt u meer informatie over de realisatie van het vleermuisverblijf. De installatie staat gepland voor juli en augustus 2025. Is uw woning niet geschikt of op dat moment niet nodig, dan ontvangt u daarvan ook bericht.

Let op: het aantal kasten dat in 2025 geplaatst wordt, is beperkt. We willen eerst ervaring opdoen met deze pilot. In 2026 hopen we meer voorzieningen te realiseren. We doen dan opnieuw een oproep waar u weer op mag reageren. 

Aanmelden

Wilt u meedoen en weten of uw gebouw kansrijk is voor een vleermuisverblijf? Meld u dan aan via onderstaand formulier. Dit kan tot en met 15 juni 2025. Belangrijk: u kunt per formulier één gebouw aanmelden. Als u bijvoorbeeld uw woning en uw schuur wilt aanmelden, vult u twee formulieren in. U kunt dus meerdere keren een formulier invullen. 

Veelgestelde vragen over het vleermuisverblijf

Welke woningen zijn het meest geschikt?

We zoeken woningen, schuren en andere bijgebouwen van particulieren in de gemeente Brummen. We zijn op zoek naar nieuwe verblijfplaatsen in gebieden waar we denken dat ook relatief veel woningen geïsoleerd worden. Daarom kiezen we de kernen Brummen, Eerbeek, Empe, Hall en Leuvenheim.

Meest geschikte woningen zijn hoekwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande huizen. Appartementen, rijwoningen en andere typen woningen zijn in dit geval helaas niet geschikt. De woning moet een kopgevel hebben (een gevel zonder ramen vanaf de eerste verdieping). De woning moet minimaal drie meter hoog zijn. Het vleermuisverblijf wordt zo hoog mogelijk geplaatst, idealiter in de muur. Vleermuizen zijn ’s nachts erg gevoelig voor verlichting. Zeker bij hun verblijfplaatsen. De gevel moet daarom ’s nachts donker zijn. Vleermuizen moeten de ruimte hebben om in of uit hun verblijf te vliegen. Er mogen daarom geen grote obstakels tegen of dichtbij de gevel staan. 

Een schuur of ander bijgebouw moet minimaal een ruimte hebben van 8 m3 die we af kunnen sluiten en geschikt kunnen maken voor vleermuizen. Daarnaast moet (een deel van) de buitenzijde ook ’s nachts donker zijn en vrij zijn van obstakels. 

Onze uitvoeringspartner bekijkt per aanmelding of er voldoende ruimte is voor een verblijfplaats van minimaal 100 bij 80 centimeter. Ook wordt gekeken naar de ligging van de gevel, bijvoorbeeld de zon- en windrichting, en of deze aansluit bij het gedrag van vleermuizen.

Wat voor verblijf wordt er gerealiseerd?

Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden. Het beste is als door kleine ingrepen uw gebouw geschikt(er) wordt voor vleermuizen. Bijvoorbeeld door een paar voegen open te boren, zodat de vleermuizen in de luchtspouw kunnen. Een andere mogelijkheid is dat er een grote vleermuiskast van circa 100 bij 80 cm in uw gevel wordt geplaatst. Als er een grote open ruimte in een schuur of bijgebouw beschikbaar is, kan deze ook voor vleermuizen ingericht worden. Bakstenen en/of dakpannen worden altijd netjes teruggeplaatst. 

Waarom zou ik meedoen?

Met het plaatsen van een vleermuisverblijf helpt u mee aan het beschermen van deze nuttige en beschermde dieren. Het kost u niets, maar levert veel op voor de natuur. U krijgt misschien ook wel minder last van muggen!

Tot wanneer kan ik me opgeven?

U kunt zich tot en met 15 juni 2025 opgeven. Als er volgend jaar een vervolg aan de actie wordt gegeven, communiceren wij dit weer via onze verschillende kanalen.

Welke soorten vleermuizen gebruiken gebouwen?

Voor deze actie richten we ons op drie soorten: de gewone dwergvleermuis en laatvlieger (die graag in smalle ruimtes verblijven) en de gewone grootoorvleermuis (die juist grotere open plekken in schuren of bijgebouwen gebruikt).

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

Uw gegevens worden alleen gedeeld met de natuuraannemer die de geschiktheid beoordeelt en de verblijven plaatst. De natuuraannemer bewaart de gegevens uiterlijk tot drie maanden na het afronden van de werkzaamheden.

Krijg ik gegarandeerd een verblijf na aanmelding?

Nee, dat is niet zeker. Er wordt eerst beoordeeld of uw gebouw geschikt is. De natuuraannemer kiest de meest geschikte locaties. Daarbij letten we ook op een goede spreiding over de dorpen. Het aantal beschikbare verblijven in 2025 is beperkt. In 2026 doen we waarschijnlijk weer een nieuwe oproep waarbij u gewoon weer opnieuw mee kunt doen.

Zijn er kosten verbonden aan deelname?

Nee, gemeente Brummen betaalt zowel de kast als de installatie. Er zijn geen onderhoudskosten.

Veroorzaakt het verblijf schade of warmteverlies?

Nee, een kast wordt netjes ingebouwd met extra isolatie aan de achterkant. U merkt er niets van en de isolatiewaarde van uw woning blijft gelijk. Kleine ingrepen zullen bijna niet zichtbaar zijn en worden netjes uitgevoerd. Grote ingrepen worden eerst vooraf met u afgestemd. 

Moet ik het verblijf onderhouden?

Nee, het verblijf is onderhoudsvrij. U hoeft er niets aan te doen.

Hoe lang blijft het verblijf zitten?

Het verblijf wordt permanent geplaatst. Na plaatsing merkt u er nauwelijks iets van. Alleen de invliegopening en eventueel wat nieuwer voegwerk zijn zichtbaar.

Wanneer worden de verblijven gerealiseerd?

De plaatsing vindt plaats in juli of augustus 2025. Een precies tijdstip is niet af te stemmen.

Moet ik thuis zijn tijdens de werkzaamheden?

Nee, u hoeft niet thuis te zijn. Vooraf laten we weten welke werkzaamheden we kunnen verrichten. U geeft dan toestemming zodat de natuuraannemer het verblijf kan realiseren zonder dat u thuis bent. 

Kan ik het verblijf later laten verwijderen?

We vragen u om een schenkingsovereenkomst te tekenen waarin staat dat het verblijf blijvend is. Wilt u het verblijf toch laten verwijderen? Dan is dat op eigen initiatief en eigen kosten. Verblijven van vleermuizen zijn wettelijk beschermd en vanwege deze reden mag u een vleermuisverblijf niet zomaar verwijderen. Neem daarom ruim van tevoren contact op met de gemeente.

Kan ik na plaatsing nog na-isoleren?

Ja, dat kan. Laat dit wel doen door een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk werkt. Kijk voor geschikte bedrijven op www.natuurvriendelijkisoleren.nl. Zo voorkomt u dat vleermuizen worden verstoord.