Gasloos bouwen
Nieuw te bouwen woningen en kleinere bedrijfsgebouwen mogen vanaf 1 juli 2018 niet meer op aardgas worden aangesloten. Dat geldt ook voor bouwwerken met een kleinverbruikersaansluiting van maximaal 3 x 80 Ampère. Bij de aanvraag omgevingsvergunning voor een nieuw te bouwen gebouw moet daarom een EPC-berekening aangeleverd worden.
EPC
De Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) is de maat voor de energiezuinigheid van een woning/woongebouw of utiliteitsgebouw. Nieuw te bouwen woningen ná 1 juli 2018 moeten daaraan voldoen. Deze regeling komt voort uit de wet Voortgang VET (EnergieTransitie) die op 1 juli 2018 in werking is getreden.
In de EPC worden meerdere aspecten van energiebesparende maatregelen meegewogen, zoals bijvoorbeeld gebouweigenschappen, installaties en gebruikersgedrag. Het maakt hierbij niet uit welke energiebesparende maatregelen afzonderlijk worden genomen. Het gaat om het geheel; zolang de vereiste energieprestatie maar gerealiseerd wordt.
Wat moet ik doen?
- De EPC berekening kunt u door een bouwkundig adviesbureau laten maken. De kosten daarvan zijn voor u zelf.
- Deze berekening stopt u als bijlage bij de aanvraag van een omgevingsvergunning.
- De omgevingsvergunning vraagt u aan bij het landelijk Omgevingsloket.
Heeft u nieuwbouwplannen?
Dan adviseren wij u om u goed te laten voorlichten en met uw aannemer en installateur te kijken naar de mogelijkheden van aardgasloos bouwen.
Bestaande bouw
De wet VET bevat tot dusver nog geen wettelijke verplichting voor de bestaande bouw. Wel is de verwachting dat binnen 30 jaar 95% van de bestaande woningen niet meer aangesloten is op het aardgasnet.
Meer informatie
- Meer informatie over dit onderwerp vindt u bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
- Heeft u inhoudelijke vragen over de afhandeling van uw aanvraag omgevingsvergunning? Neem dan contact op met ons Klantcontactcentrum via 0575-568 233.