Burgersterrein
Het Burgersterrein is het grootste braakliggende terrein in het centrum van Eerbeek. Dit terrein wordt grofweg begrensd door de Loubergweg, Stationstraat, De Wasacker en de Stuijvenburchstraat. Binnen het programma Eerbeek-Loenen 2030 is besloten dat op dit perceel geen logistiek centrum komt. De gemeenteraad heeft vervolgens aangegeven dat het bouwen van woningen dan zeer wenselijk is. Het project Burgersterrein heeft als doel om tot een zorgvuldige invulling van het braakliggende terrein te komen.
Voorstel voor invulling Burgersterrein
Na een uitgebreid participatietraject presenteerde in 2023 het college allereerst de gemeenteraad 3 mogelijke varianten voor invulling van het Burgersterrrein. Dit is verwoord in deze uitgebreide notitie. Unaniem schaarde de gemeenteraad zich op 21 december 2023 achter het collegevoorstel om te kiezen voor variant 1. Dit is ook de uitwerking die tijdens het participatieproces op de meeste steun kon rekenen. Het jaar 2024 stond in het teken van de verdere uitwerking van deze variant.
In 2024: succesvolle participatiebijeenkomsten
Wij werkten hdit jaar het voorkeursscenario uit in een Voorlopig Ontwerp en Beeldkwaliteitsplan. De mening van inwoners en ondernemers daarbij is waardevol! Zo bezochten ongeveer negentig inwoners op 10 juni 2024 de participatieavond. Ze werden bijgepraat over een eerste opet voor een Voorlopig Ontwerp en Beeldkwaliteitsplan. Ze gingen aan de hand van drie thema's/posters met elkaar het gesprek aan. Alle ideeën en inbreng zijn inmidddels verwerkt. Hierbij is gebruik gemaakt van een klankbordgroep, waarin diverse inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden zitting hebben. Het resultaat is op 7 oktober 2024 gepresenteerd en besproken tijdens een nieuwe participatieavond. Hierbij waren weer veel inwoners en ondernemers present om mee te praten. Bekijk hier de presentatie (pdf, 20 mb).
Volgende stappen
Het college neemt naar verwachting dit jaar een besluit over het Voorlopig Ontwerp en een eerste versie van het Beeldkwaliteitsplan. De volgende stappen in het ontwerpproces zijn dan om te komen tot een Definintief Ontwerp, een aangescherpt Beeldkwaliteitsplan en een Omgevingsplan (voorheen: bestemmingsplan). Ook eerder opgehaalde inbreng die (bijvoorbeeld vanwege het detailniveau) nu nog niet zijn verwerkt, wordt er dan weer bij betrokken. Het Omgevingsplan en Definitief Ontwerp worden in 2025 opgesteld. Het zijn belangrijke instrumenten die het kader vormen om uiteindelijk bouwvergunningen te verlenen. Bij deze stappen in het proces is er ook weer gelegenheid tot inspraak voor inwoners, ondernemers en belanghebbenden. In de meest optimistische planning gaat medio 2026 de schop in de grond.
Samen vorm geven aan Burgersterrein
De voorbereiding van de herinrichting van het Burgersterrein is in het najaar 2022 gestart. Het participatietraject is op 4 september 2023 van start gegaan. Ruim 100 belangstellenden bezochten de eerste interactieve participatieavond in het Tjark Rikscentrum. Tijdens die avond werd uitgelegd wat de stand van zaken is rond het Burgersterrein en welke plannen de gemeente maakt. Centraal daarin stonden drie denkrichtingen; drie mogelijke manieren waarop woningbouw, groen en eventueel bedrijfsruimte kan worden ingepast. Deze denkrichtingen zijn opgesteld door het ontwerpteam Rob Aben (landschapsarchitect) en Tom Berkhout (architect). Lees een kort verslag van deze avond en bekijk de presentatie van het ontwerpteam Aben en Berkhout. Bekijk hier de samenvatting en verwerking van de inbreng van de eerste participatieavond.
Op maandagavond 9 oktober 2023 bezochten ruim 70 belangstellenden de tweede participatieavond. Daar werd duidelijk uitgelegd hoe de inbreng van de eerste participatieavond is verwerkt. Zo was duidelijk dat op 4 september een grote meerderheid van de aanwezigen een voorkeur had voor de eerste denkrichting, waar wonen in een groene omgeving centraal staat. Deze denkrichting is vervolgens uitgewerkt in een nieuwe schets (variant 4, woonvelden in het landschap), waar wederom drie versies van werden gepresenteerd. Verschillen in deze versies hebben vooral te maken met de eventuele aanwezigheid van een dorpsveld of een papier experience centrum (PEC). Maar ook met de ligging van de te bouwen woningen, het openbaar groen, kleinschalige bedrijvigheid en een veilige verkeerontsluiting op de Loubergweg. Iedereen is via een 'stemformulier' in de gelegenheid gesteld (beargumenteerd) een voorkeur voor een variant kenbaar te maken. Na besluitvorming door de gemeenteraad in december 2023, is in het voorjaar van 2024 het participatieproces voor de volgende fase weer opgestart.
Achtergrond
Het Burgersterrein is een belangrijk project binnen de pijler leefbaarheid van het programma Eerbeek-Loenen 2030. Binnen Eerbeek is de vraag naar nieuwe woningen groot. Op het Burgersterrein kunnen veel nieuwe woningen worden toegevoegd in een groene en aantrekkelijk omgeving. Daarnaast zijn er nog verschillende andere wensen en verwachtingen die we een plaats in het proces en het ontwerp proberen te geven. Ook lopen er over een deel van het terrein milieucontouren. Daarom is woningbouw niet overal op het terrein mogelijk. Een ontwerp voor het terrein maken is hierdoor een complexe puzzel. Het Woonkader Eerbeek, waarop iedereen tot en met 3 september 2023 een reactie kon geven, geeft sinds het najaar 2023 duidelijkheid voor het toevoegen van woningen in dit centrumgebied.