Risicoanalyse Bureau Beke
Samen met de direct-aanwonenden heeft de gemeente Bureau Beke gevraagd de risicoanalyse uit te voeren. Op dinsdag 15 juli 2025 is dit rapport afgerond en overhandigd aan het gemeentebestuur.
Lees hier het volledige rapport 'Risicoanalyse Opvang op het terrein van de Michaelhoeve' (pdf, 1mb)
Hoe is het rapport tot stand gekomen?
De vragenlijst is met een brief onder de aandacht gebracht van ruim 4.300 adressen. Alle inwoners van het dorp Brummen en aangrenzende kleine kernen kregen dit voorjaar de gelegenheid aan te geven welke risico’s een opvanglocatie mogelijk met zich meebrengt. Dit vanuit het oogpunt van leefbaarheid en veiligheid. Iedereen kon ook ideeën aandragen hoe de risico’s beperkt of bestreden kunnen worden. In totaal 2.429 personen hebben gereageerd. Daarnaast heeft Bureau Beke 307 Brummenaren nagebeld die aangaven nog met het bureau in gesprek te willen. Behalve de vragenlijst heeft Bureau Beke ook een schouw op locatie uitgevoerd en enkele (groeps)gesprekken gevoerd met inwoners, ondernemers, De Lans en professionals. Ook dit leverde veel belangrijke informatie op.
Van risico's naar oplossingsrichtingen
Op basis van alle verzamelde informatie heeft Bureau Beke alle risico’s gewogen via een in 2015 ontwikkelde methodiek. Sommige risico’s hebben een lichtere weging gekregen, maar andere juist een zwaardere. Bij deze laatste groep risico’s gaat het om zaken die duidelijk invloed kunnen hebben op de leefbaarheid en veiligheid in Brummen. Ze variëren van bijvoorbeeld overlast en criminaliteit tot problemen op het gebied van verkeer en de ligging naast een school met kwetsbare leerlingen.
Aan alle betrokkenen is niet alleen naar risico’s gevraagd, maar zeker ook naar oplossingsrichtingen om deze risico’s zoveel mogelijk te beperken. Dit betekent dat bij elk risico één of meerdere oplossingsrichtingen genoemd zijn. Op basis van alle verzamelde informatie geeft Bureau Beke in het eindrapport het advies om verschillende oplossingsrichtingen nog voor de start van de opvanglocatie om te zetten in concrete maatregelen. Denk hierbij aan afspraken over de inrichting van het terrein, regelen van extra toezicht via Boa’s, een zogenaamde ‘asielagent’, werkafspraken met partners zoals ondernemers en welzijnsorganisaties en goede instructies aan de bewoners van de asielopvanglocatie.
Betrokkenheid inwoners en ondernemers
Niet alleen hebben heel veel inwoners en ondernemers via dit onderzoek een waardevolle inbreng gehad. Ook is er een leescommissie door Bureau Beke ingesteld die kritisch heeft meegelezen met het conceptrapport van Bureau Beke. In deze leescommissie zaten vertegenwoordigers van de direct-aanwonenden, school De Lans, ondernemers en andere inwoners.
Hoe verder?
De gemeente gaat het rapport nu intensief bestuderen en bekijken hoe de door Bureau Beke gesuggereerde oplossingsrichtingen omgezet kunnen worden in concrete maatregelen. Dit gebeurt met name in gesprek met het COA. Maar ook met andere partijen. We hopen eind augustus de concept-bestuursovereenkomst en -werkafspraken met het COA te presenteren. Het college vraagt dan de gemeenteraad om een reactie (zogeheten wensen en bedenkingen) hierop te geven. Dit zal vermoedelijk in september gebeuren. Uiteindelijk moet dit leiden tot het afsluiten van de overeenkomst tussen de gemeente en het COA.