Ga naar de inhoud

(Extra) energietoeslag voor lagere inkomens

Huishoudens met een inkomen tot 120 procent van de van toepassing zijnde bijstandsnorm kunnen een eenmalige energietoeslag aanvragen. Het gaat om een bedrag van € 500. Met dit extra geld kan (een deel van) de energiekosten betaald worden.  

U heeft al een energietoeslag ontvangen van de gemeente

 Alle inwoners die in 2022 een energietoeslag hebben ontvangen, die hebben in februari 2023 al automatisch de energietoeslag van 500 euro voor de periode 01.01.2023 – 01.07.2023 toegekend gekregen en het bedrag inmiddels op de rekening ontvangen.

Heeft u nog geen toeslag ontvangen of aangevraagd?

Inwoners die in 2022 geen energietoeslag 2022 hebben ontvangen maar nu in 2023 wel denken te gaan voldoen aan de inkomensgrens, die kunnen vanaf nu een aanvraag gaan indienen bij de gemeente Apeldoorn die de uitvoering voor Brummen verzorgt.

Het kan ongeveer 8 weken duren voordat u een reactie op uw aanvraagt krijgt, vanaf het moment van aanvragen.

Let op: 

1. U heeft hiervoor een DigiD nodig. Heeft u nog geen DigiD, vraag dit dan alvast aan
2. U komt op een pagina van de gemeente Apeldoorn. Dat komt omdat de gemeente Apeldoorn deze regeling voor de gemeente Brummen uitvoert.
3. In verband met de vele aanvragen kan het zijn dat u een foutmelding krijgt bij het inloggen. Probeert u het dan op een later moment opnieuw.
4. Zodra de aanvraag is ontvangen, beoordelen wij of u recht heeft op de eenmalige energietoeslag. 

Heeft u geen DigiD? Dan kunt u het aanvraagformulier (pdf, 139 kB) uitprinten, invullen en opsturen. Een postzegel is niet nodig. Het postadres is: Gemeente Apeldoorn, Energietoeslag gemeente Brummen, Antwoordnummer 56, 7300 WB  Apeldoorn. Bij de aanvraag stuurt u ook een kopie van de voor- en achterkant van uw identiteitsbewijs mee. 

U krijgt de energietoeslag automatisch als u: 

  • 21 jaar of ouder bent;
  • in de gemeente Brummen in een zelfstandige woonruimte woont;
  • een geldig Nederlands identiteitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning heeft; 
  • een laag inkomen heeft en het (gezamenlijk) inkomen niet hoger is dan 120% van de van toepassing zijnde bijstandsnorm;
  • student bent en studiefinanciering (WSF 2000) ontvangt en zelfstandig woont in gemeente Brummen en een energiecontract heeft bij een energieleverancier;  
  • niet in een zorg- of verpleeginstelling woont;
  • niet in een instelling woont voor beschermd of begeleid wonen.

Studenten die zelfstandig wonen in onze gemeente en een energiecontract bij een energieleverancier hebben, kunnen een aanvraag indienen. De aanvraag wordt dan individueel beoordeeld. Ook zijn de mogelijkheden voor mensen die in schuldhulpverleningstraject zitten, verruimd. En is de termijn om de energietoeslag aan te vragen verlengd. Inwoners met een laag inkomen die in aanmerking willen komen kunnen dit nog tot en met 31 december 2022 aanvragen. 

De energietoeslag telt niet mee als inkomen bij een uitkering

En ook niet voor de toeslagen die u van de Belastingdienst ontvangt. U hoeft dit dus niet op te geven als inkomen of gift.

Wat is 120% van de van toepassing zijnde bijstandsnorm?

Verdient u de maand vóór de aanvraag energietoeslag minder dan dit bedrag netto per maand, zonder vakantietoeslag? Dan komt u in aanmerking voor de energietoeslag.

Gezinssamenstelling Inkomensgrens 120%
Alleenstaande ouder € 1.363,07
Gehuwden € 1.947,22
Alleenstaande (AOW leeftijd) € 1.516,97
Gehuwden (AOW leeftijd) € 2.060,21

Hulp nodig bij het aanvragen van de energietoeslag?

Stuur een e-mail naar info@teamvoorelkaar.nl. Voor vragen kunt u ook bellen naar (0575) 568 568. Bel op werkdagen tussen 09.00 en 12.00 uur.

Maakt u zich zorgen over geld? 

Huishoudens met een laag inkomen die al eerder tegen financiële problemen aan lopen kunnen financiële hulp aanvragen. Bijvoorbeeld door middel van een regeling met de energieleverancier of door contact op te nemen met Steunpunt Geld en Administratie. Ook kan men gebruik maken van de VoorzieningenWijzer. Heeft u vragen over de VoorzieningenWijzer? Kijk dan eens op www.datgeldtvoormij.nl/brummen

Nog enkele tips hoe u kunt besparen op uw energiekosten?

Ook met de volgende tips kunt u makkelijk besparen op uw maandelijkse energiekosten. 

  • Vragen over energie besparen? De Energiecoach van BrummenEnergie komt langs en geeft tips.
  • Snelle bespaartips vindt u op Milieucentraal.
  • Woon je in de gemeente Brummen en ben je bezorgd over je energierekening? Als je een inkomen tot 130% van het minimumloon hebt kan de bespaarhulp je helpen! De bespaarhulp komt gratis bij je langs en helpt je met tips, adviezen en zo nodig met besparende maatregelen.