Ga naar de inhoud

Rijbewijs

Maak voor het aanvragen van een rijbewijs een afspraak. Het aanvragen en ophalen doet u zelf. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Het rijbewijs ligt na 5 werkdagen voor u klaar.

Online verlengen 

U kunt uw rijbewijs online verlengen. Dat kan op een moment dat u uitkomt, 7 dagen per week en 24 uur per dag. En al na 2 dagen kunt u uw nieuwe rijbewijs afhalen bij de gemeente. Meer hierover leest u op de pagina Online verlengen rijbewijs.

Let op!

Een afspraak maken bij de gemeente is altijd gratis. Er zijn websites die aanbieden om voor u een afspraak met ons te maken, maar daar moet u voor betalen. Wij werken niet met andere partijen samen. Via de knop 'afspraak maken' kunt u gratis bij ons een afspraak maken. 

Meenemen

Neem het volgende mee als u uw rijbewijs komt aanvragen: 

 • Uw oude rijbewijs, als u dat komt vernieuwen;
 • Een geldig legitimatiebewijs wanneer u uw rijbewijs voor het eerst aanvraagt of aangifte van vermissing doet;
 • Een goed lijkende pasfoto, die maximaal zes maand oud is en voldoet aan de pasfoto-eisen.

Kosten

  Tarief 2024
Rijbewijs € 51,10
Gezondheidsverklaring CBR € 37,80/€ 41,00
Extra kosten bij spoedaanvraag € 39,65

Ophalen

5 werkdagen na uw aanvraag ligt het rijbewijs klaar. Uw rijbewijs kunt u tijdens openingstijden van de receptie in het gemeentehuis ophalen. Ophalen kan op dit moment nog zonder afspraak. Vanaf het voorjaar van 2024 kan ophalen uitsluitend nog op afspraak. Zodra deze wijziging ingaat, vermelden we dat op onze website.

Uw rijbewijs als inlogmiddel

Een rijbewijs dat u na 1 juli 2023 heeft aangevraagd, kunt u gebruiken om online in te loggen bij (overheids)sites. Binnen 5 werkdagen na ophalen van het rijbewijs ontvangt u een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Dit is niet verplicht.

Ontvangt u de brief met pincode niet binnen 5 werkdagen? Dan kunt u binnen 6 weken bij DigiD een nieuwe brief met pincode aanvragen. Wilt u meer lezen over de inlogfunctie, kijkt u dan op: www.rdw.nl.

Geldigheid

Het rijbewijs voor een bromfiets, motor, landbouwvoertuig of personenauto is in de meeste gevallen 10 jaar geldig. Rijbewijzen voor een vrachtauto en bus hebben sinds 19 januari 2013 een geldigheidsduur van 5 jaar. Deze termijnen kunnen door medische redenen of vanwege uw leeftijd korter zijn. De geldigheidsduur staat op het rijbewijs.

Spoedaanvraag

Rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Daarvoor betaalt u € 39,65 extra. Als u het rijbewijs aanvraagt, dan ligt deze in de regel na 2 werkdagen voor u klaar.
Bent u uw huidige rijbewijs kwijt, of is deze gestolen? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk.

Gezondheidsverklaring

Een Gezondheidsverklaring van het CBR hebt u in de volgende gevallen nodig:

 • Om medische redenen (bijvoorbeeld chronische ziekte);
 • Als uw huidige rijbewijs verloopt op of ná uw 75e verjaardag;
 • Bij een rijbewijs voor de categorieën C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E en DE, ook bij verlenging;
 • Bij omwisseling van een rijbewijs van de Nederlandse Antillen, Aruba of een land buiten de Europese Unie;
 • Bij rijbewijzen voor diplomatieke ambtenaren en hun gezinsleden;
 • Bij uw eerste rijbewijs, dit regelt uw rijschool;

Door deze verklaring in te vullen kan het CBR beoordelen of u gezond genoeg bent om te rijden. De Gezondheidsverklaring kunt u digitaal invullen op Mijn CBR

Als u geen mogelijkheid hebt om de Gezondheidsverklaring digitaal in te vullen, kunt u een papieren Gezondheidsverklaring bestellen. De bestelmogelijkheden hiervoor zijn:

 • via de webshop van het CBR (pgv.cbr.nl). Dit kan zonder DigiD.
 • op de CBR-examenlocaties (Amsterdam, Rijswijk, Eindhoven en Arnhem).

Daarnaast zijn er voor specifieke rijbewijsaanvragen de volgende mogelijkheden om een papieren gezondheidsverklaring aan te vragen: 

 • voor groot rijbewijs: via een aantal Arbodiensten en werkgevers.
 • voor rijbewijs special needs, BTS en mensen in het revalidatietraject: via revalidatiecentra.
 • voor een rijbewijs als u 75+ jaar bent : op het gemeentehuis

Medische keuring

Het CBR beoordeelt of zij meer informatie nodig hebben of een medische keuring door een arts nodig is. U krijgt daarvan bericht van het CBR. Volg de procedure via de website van het CBR

Lange wachttijden medische beoordelingen

Het is op dit moment erg druk bij het CBR. Daarom is het verstandig om op tijd, maar niet te vroeg de Gezondheidsverklaring in te vullen. Dat betekent vier maanden voordat uw rijbewijs verloopt. Heeft u problemen met uw gezondheid? Dan adviseert het CBR om vijf maanden van tevoren uw Gezondheidsverklaring in te vullen, omdat u dan waarschijnlijk als onderdeel van de beoordeling ook naar een arts of specialist wordt doorverwezen. 

Omwisseling rijbewijs

Heeft u een buitenlands rijbewijs en woont u in Nederland? Dan mag u tijdelijk in Nederland rijden met het buitenlands rijbewijs. Daarna moet u het rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Hoe lang u in Nederland mag rijden met uw buitenlandse rijbewijs, hangt af van het moment waarop u in Nederland bent komen wonen. En van het land waar u uw rijbewijs heeft gehaald. Welke regels voor u gelden, leest u op de website van de RDW. 

Een geldig buitenlands rijbewijs kunt u omwisselen als u in Nederland woont en in uw woonplaats bent ingeschreven in de Basisregistratie Personen. Alle informatie hierover staat op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Kwijt of gestolen

Bij verlies of diefstal van uw rijbewijs ondertekent u een vermissingsverklaring bij de gemeente. Is uw document in het buitenland verloren of gestolen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen. 
U kunt de verklaring van vermissing aan de balie van het gemeentehuis afleggen, bijvoorbeeld gelijk met de aanvraag van een nieuw rijbewijs. Bij vermissing van uw document is de normale levertijd van 5 werkdagen voor uw nieuwe document niet gegarandeerd.
Wilt u alleen de vermissing doorgeven, maar nog geen nieuw rijbewijs aanvragen? Ook dan moet u de verklaring aan de balie afleggen. Maak hiervoor een afspraak voor de aanvraag van een rijbewijs en vermeldt in het notitieveld dat u alleen een vermissing wilt doorgeven.

Online verlies of diefstal registreren bij RDW

Ook is het is mogelijk om zelf online het verlies of diefstal van uw Nederlandse rijbewijs te regi-streren bij RDW. Uw rijbewijs wordt daardoor direct ongeldig. Dit kunt doen via www.rdw.nl Hiervoor heeft u uw DigiD nodig.
Met deze nieuwe dienst van RDW bent u niet afhankelijk van de openingstijden van de gemeen-te en kan op elk moment de verlies of diefstal melding geregistreerd worden. Meer informatie vindt u hier.

Nadat uw online melding is geregistreerd stuurt  RDW u een e-mail en een schriftelijke bevesti-ging. Daarna maakt u een afspraak bij de gemeente voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs.