Ga naar de inhoud

Rijbewijs

Maak voor het aanvragen van een rijbewijs een afspraak. Het aanvragen en ophalen doet u zelf. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Het rijbewijs ligt na 5 werkdagen voor u klaar.

Dienstverlening beperkt vanwege Coronavirus

Onze dienstverlening is vanwege corona momenteel aangepast. Het gemeentehuis is open, maar alleen op afspraak. Onze digitale afsprakenagenda is tijdelijk niet beschikbaar. Een aantal producten, zoals verhuisaangifte of het aanvragen van een uittreksel, kunt u digitaal regelen via onze website met uw Digid. Wilt u een afspraak maken voor een product van burgerzaken dat niet digitaal afgehandeld kan worden? En kan uw afspraak niet uitgesteld worden? Neem dan telefonisch contact met ons op. Wij zijn bereikbaar via ons algemene nummer 0575-568 233. 

Meenemen

Neem het volgende mee als u uw rijbewijs komt aanvragen: 

  • Uw oude rijbewijs, als u dat komt vernieuwen;
  • Een geldig legitimatiebewijs wanneer u uw rijbewijs voor het eerst aanvraagt of aangifte van vermissing doet;
  • 1 Recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen.

Kosten

  Tarief 2021
Rijbewijs € 41,00
Gezondheidsverklaring CBR € 37,80
Extra kosten bij spoedaanvraag € 34,10
Extra kosten vermissing rijbewijs € 32,50

Ophalen

5 werkdagen na uw aanvraag ligt het rijbewijs klaar. Als uw mobiele telefoonnummer bij ons bekend is, ontvangt u ook een sms-bericht. Uw rijbewijs kunt u tijdens openingstijden ophalen, op de locatie waar u uw document heeft aangevraagd. Een afspraak maken is niet nodig.

Geldigheid

Het rijbewijs voor een bromfiets, motor, landbouwvoertuig of personenauto is in de meeste gevallen 10 jaar geldig. Rijbewijzen voor een vrachtauto en bus hebben sinds 19 januari 2013 een geldigheidsduur van 5 jaar. Deze termijnen kunnen door medische redenen of vanwege uw leeftijd korter zijn. De geldigheidsduur staat op het rijbewijs.

Spoed

Rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Daarvoor betaalt u € 34,10 extra. Als u het rijbewijs vóór 15.00 uur aanvraagt in het gemeentehuis in Brummen, dan ligt deze meestal de volgende dag al voor u klaar.
In het Servicepunt in Eerbeek kunt u alleen op maandag een spoedaanvraag doen. Vraagt u daar op maandag vóór 15.00 uur uw rijbewijs met spoed aan, dan ligt deze op woensdag voor u klaar.
Bent u uw huidige rijbewijs kwijt, of is deze gestolen? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk.

Gezondheidsverklaring

Een Gezondheidsverklaring van het CBR hebt u in de volgende gevallen nodig:

  • Om medische redenen (bijvoorbeeld chronische ziekte);
  • Als uw huidige rijbewijs verloopt op of ná uw 75e verjaardag;
  • Bij een rijbewijs voor de categorieën C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E en DE, ook bij verlenging;
  • Bij omwisseling van een rijbewijs van de Nederlandse Antillen, Aruba of een land buiten de Europese Unie;
  • Bij rijbewijzen voor diplomatieke ambtenaren en hun gezinsleden;
  • Bij uw eerste rijbewijs, dit regelt uw rijschool;

Door deze verklaring in te vullen kan het CBR beoordelen of u gezond genoeg bent om te rijden. De Gezondheidsverklaring kunt u digitaal invullen op Mijn CBR. U kunt de Gezondheidsverklaring ook op het gemeentehuis aanvragen. Vanwege het Coronavirus is het op dit moment niet mogelijk om een afspraak te maken. 

Medische keuring

Het CBR beoordeelt of zij meer informatie nodig hebben of een medische keuring door een arts nodig is. U krijgt daarvan bericht van het CBR. Volg de procedure via de website van het CBR

Lange wachttijden medische beoordelingen

Het is op dit moment erg druk bij het CBR. Daarom is het verstandig om op tijd, maar niet te vroeg de Gezondheidsverklaring in te vullen. Dat betekent vier maanden voordat uw rijbewijs verloopt. Heeft u problemen met uw gezondheid? Dan adviseert het CBR om vijf maanden van tevoren uw Gezondheidsverklaring in te vullen, omdat u dan waarschijnlijk als onderdeel van de beoordeling ook naar een arts of specialist wordt doorverwezen. 

Omwisseling rijbewijs

Een geldig buitenlands rijbewijs kunt u omwisselen als u in Nederland woont. Alle informatie hierover staat op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Kwijt of gestolen

Bij verlies of diefstal van uw rijbewijs ondertekent u een vermissingsverklaring bij de gemeente. U betaalt extra kosten vanwege de vermissing. Die kosten worden niet in rekening gebracht als de vermissing verband houdt met een misdrijf waarvan u slachtoffer bent. In dat geval moet u wel een proces-verbaal overleggen van de politie, waaruit blijkt dat u aangifte hebt gedaan van het misdrijf. Is uw document in het buitenland verdwenen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen. 

De verklaring van vermissing kunt u helaas niet digitaal doorgeven. Dit is wettelijk nog niet toegestaan. U kunt de verklaring van vermissing aan de balie van het gemeentehuis of servicepunt afleggen, bijvoorbeeld gelijk met de aanvraag van een nieuw rijbewijs. Bij vermissing van uw document is de normale levertijd van 5 werkdagen voor uw nieuwe document niet gegarandeerd.
Wilt u alleen de vermissing doorgeven, maar nog geen nieuw rijbewijs aanvragen? Ook dan moet u de verklaring aan de balie afleggen. Maak hiervoor een afspraak voor de aanvraag van een rijbewijs en vermeldt in het notitieveld dat u alleen een vermissing wilt doorgeven.