Masterplan Veluwe Ontvangstlocatie Eerbeek
Mei 2025 is een bedrag van 1.376.314,= euro toegekend voor het Masterplan ‘Veluwe Ontvangstlocatie Eerbeek’. Het gaat om geld van de rijksoverheid dat is toegekend uit de subsidieregeling Regio Deal ‘Veluwe in Balans’. Omdat de gemeente Brummen een zelfde bedrag heeft gereserveerd, kan met de uitvoering van het Masterplan het stationsgebied in Eerbeek een toeristisch overstappunt worden tussen IJsselvallei en Veluwe.
Meer weten? Bekijk dan ook deze video (duur 9.47 min).
Een Regio Deal is een samenwerking tussen de Rijksoverheid en partijen in de regio, zoals provincie, gemeenten, kennisinstellingen en bedrijven. Met subsidie worden projecten die bijdragen aan de doelen van de regionale strategie ondersteund. De Veluwe Alliantie (een netwerksamenwerking met als doel de balans tussen natuur en recreatie te versterken, heeft een belangrijke bijdrage geleverd om van het Eerbeekse plan een succes te maken. Eerbeek wordt een Veluwe-TOP-locatie, een Toeristische OpstapPunt. Zo’n ontvangstlocatie helpt om de drukte op de Veluwe te verminderen, door bezoekers te spreiden. Het biedt volop andere kansen voor Eerbeek en de directe omgeving. Door de TOP in het centrum van Eerbeek te ontwikkelen, worden bezoekers bijvoorbeeld verleidt om Eerbeek te ontdekken. Juist in de spoorzone is het industriële, Veluws DNA van Eerbeek optimaal beleefbaar.
Spoorzone: toeristisch visitekaartje
Het masterplan is dus meer dan een plan dat is gericht op de toeristische ontwikkeling van Eerbeek. Het draagt bij aan doelen van provincie, regio en zeker ook aan de plaatselijke middenstand en sociaal maatschappelijke instellingen. Het masterplan bestaat uit drie pijlers. Bij de eerste pijler wordt de spoorzone in het centrum van Eerbeek ingericht als aantrekkelijke toegangspoort naar de Veluwe. Met de Eerbeekse beek, het VSM-station en spoor en de hedendaagse papierfabriek is de stationsomgeving de plek waar verleden, heden en toekomst van het papierdorp samenkomen. De stationsomgeving wordt ingericht met objecten uit het Veluwe huisstijlhandboek zoals bebording, een MTB afspuitplek, belevingsobject, drinkwatertappunt en Veluwse laadpalen. Ook de openbare toiletvoorziening wordt verbeterd.
Eerbeek schakelpunt met goede verbindingen
De tweede pijler van het plan richt zich op de verbetering van de recreatieve verbindingen tussen het Eerbeekse kernwinkelgebied, de Veluwe en de IJsselvallei. Het Veluwe TOP Eerbeek wordt hierdoor een recreatief schakelpunt tussen het Veluwemassief en de zuidelijke IJsselvallei. Om het recreatieve verkeer van en naar het TOP veilig(er) en kwalitatief te leiden, worden er in de komende twee jaar vier recreatieve routes ontwikkeld. Hierbij wordt samengewerkt met Routebureau Veluwe.
Onderdeel van deze pijler is ook een bijzondere vorm van bewegwijzering in het kernwinkelgebied. Het straatbeeld in het dorpshart van Eerbeek wordt versterkt met kunstwerken van de Veluwse big five in de openbare ruimte. Deze worden uitgevoerd in origami stijl (papiervouwkunst) en geven ook meer informatie over Eerbeek en de Veluwe.
Planontwikkeling museum en sociaal-culturele voorzieningen
Daar waar de eerste twee pijlers al direct starten met de uitvoering, is dat niet het geval voor de derde pijler. Deze is namelijk gericht op verder onderzoek en planvorming naar een multifunctioneel gebouw dat ruimte moet bieden aan een mogelijk eigentijds papier- en kartonmuseum, in combinatie met een nieuw onderkomen van Stichting Welzijn Brummen en de bibliotheek. Ook het steun- en informatiepunt van de gemeente kan in het nieuwe en duurzame onderkomen een plek krijgen. Door dit pand te realiseren in de spoorzone kan dit het kloppend hart van de ontvangstlocatie in Eerbeek worden. Er is een stichting in oprichting die de kansen voor een papier- en kartonmuseum onderzoekt. De Middelste Molen in Loenen is hierbij actief betrokken. Immers, daar wordt het verhaal verteld over het verleden, waar het museum meer een belevingscentrum wordt over het heden en de toekomst van papier.
Door het museum te combineren met een nieuw onderkomen voor bibliotheek en SWB, ontstaat er niet alleen draagvlak, maar ook kruisbestuiving tussen toerisme, leefbaarheid, inclusiviteit en het ruimtelijke en sociale domein. Met de Regio Deal wordt de volgende fase van planontwikkelingskosten van dit bijzondere gebouw financieel ondersteund. Eind dit jaar moet er een volgende stap zijn gezet met het onderzoeken van de kansen.