Erkenning kind en adoptie
Door een kind te erkennen, neemt u het wettelijk ouderschap op u. Dit kan voor of na de geboorte van het kind. Maak daarvoor eerst een afspraak bij de gemeente.
Let op
Een afspraak maken bij de gemeente is altijd gratis. Er zijn websites die aanbieden om voor u een afspraak met ons te maken, maar daar moet u voor betalen. Wij werken niet met andere partijen samen. Via de knop 'afspraak maken' kunt u gratis bij ons een afspraak maken.
Erkenning van een kind
Als u het wettelijk ouderschap voor een kind op u neemt, betekent dit concreet:
- U bent verplicht om voor het kind te zorgen;
- Het kind kan uw achternaam krijgen.
U kunt het kind al erkennen tijdens de zwangerschap (een ‘erkenning ongeboren vrucht’). Erkenning kan ook bij of na de geboorteaangifte als er nog geen 2 ouders in de geboorteakte van het kind staan. U hoeft daarvoor niet de biologische ouder te zijn. Lees de voorwaarden om een kind te erkennen.
Voldoet u niet aan alle voorwaarden of wilt u het kind erkennen na de geboorte? Dan kunt u alleen telefonisch een afspraak maken via ons nummer 0575-568 233. Wij gaan dan eerst na of het kind kan worden erkend.
Meenemen
Breng het volgende mee bij de erkenning van uw kind:
- Geldig identiteitsbewijs van degene die het kind wil erkennen;
- Geldig identiteitsbewijs van de biologische moeder;
- Is het kind 12 jaar of ouder: dan ook een geldig legitimatiebewijs van het kind;
- Komt alleen de vader of duo-moeder naar de gemeente? Dan heeft hij/zij schriftelijke toestemming van de biologische moeder (en eventueel van het kind jonger dan 16) nodig om het kind te kunnen erkennen;
- Als het kind 16 jaar of ouder is moet hij/zij persoonlijk meekomen.
Achternaam kind
De ouders kunnen bij erkenning van het kind ook kiezen voor de achternaam van de erkenner. Dit doet u alleen bij het eerste kind binnen uw relatie. De biologische moeder moet persoonlijk meekomen naar het gemeentehuis. Volgende kinderen krijgen dezelfde achternaam als uw eerste kind.
Kijk voor meer informatie op de pagina Achternaam kind kiezen.
Ouderlijk gezag
Vanaf 1 januari 2023 krijgen beide ouders automatisch het gezamenlijk gezag over hun kind door erkenning. Tenzij de ouders bij de erkenning verklaren dat zij willen dat alleen de moeder het ouderlijk gezag heeft. Hier leest u alle informatie over het ouderlijk gezag.
Heeft u al een erkenningsakte laten opmaken in 2022 voor uw kind? Dan geldt de nieuwe regel niet voor u. U heeft in dat geval niet automatisch samen het gezag over dat kind. Ook niet als het in 2022 erkende kind in 2023 wordt geboren. Wilt u toch samen het ouderlijk gezag uitoefenen? Dan kunt u dit online aanvragen bij de rechtbank.
In dit handige schema (pdf, 128 kB) ziet u precies welke situatie voor u van toepassing is.
Adoptie
Wie een kind adopteert, neemt de opvoeding en de dagelijkse zorg op zich voor een kind dat geboren is uit andere ouders. Een verzoek tot adoptie dient u niet in bij de gemeente. Welke stappen u wel moet nemen, leest u op www.adoptie.nl.
Achternaam kind bij adoptie
Kijk voor meer informatie op de pagina Achternaam kind kiezen.