Ga naar de inhoud

Participatie

Participatie betekent dat u kunt meedenken en meebeslissen. Dat kan over plannen en projecten van de gemeente die van invloed zijn op uw leven. Op deze pagina ziet u of de gemeente plannen heeft in uw dorp of kern en hoe u uw stem kunt laten horen. 

Verbouwen of werken?

We gebruiken het woord participatie ook als het gaat om verbouwen of werken.

Gaat u iets aan uw huis of omgeving verbouwen en wilt u weten wie u moet betrekken? Lees dan verder op de pagina Omgevingsvergunning.
Wilt u meer weten over de Participatiewet en werk? Meer informatie vindt u bij Werkfit Brummen

Dit is hoe wij u betrekken bij onze plannen

Participatie: zo doen we dat in Gemeente Brummen:

  • Iedereen die mee wil doen, kan meedoen
  • We werken volgens vaste stappen
  • We betrekken inwoners en organisaties op tijd bij onze plannen
  • We zijn duidelijk over wat er kan en wat wij kiezen
  • We leren van ervaringen en verbeteren steeds hoe we samenwerken
  • We communiceren helder over participatie

Bekijk onze Participatievisie (pdf)

Vier manieren van participatie

1. We vragen u vooraf om advies   

Nog voordat wij een plan maken vragen we u naar wat u van een onderwerp vindt. Zo kunnen we dat meenemen in de plannen die we maken. Dit doen we op verschillende manieren. Voor de Cultuurvisie deden we bijvoorbeeld een fotowedstrijd en nodigden mensen uit voor koffie bij de kunstcaravan. Soms vragen wij onderzoekers om voor ons met u te praten.

2. We vragen om advies over een plan 

Wij laten u een plan zien dat wij al gemaakt hebben en vragen wat u wenst en denkt. Dat kan groot, zoals waar we nieuwe woningen gaan bouwen  of kleiner zoals het aantal snelheidsdrempels dat in de straat komt. We    zijn altijd duidelijk over wat er nog kan veranderen en wat al vastligt.  

3. We werken samen aan een doel

U heeft hetzelfde doel als de gemeente en weet hier veel vanaf. Dan werken we graag samen om dat doel te bereiken. Landschapsnetwerk Brummen had ideeën over natuur in de gemeente. Die ideeën zijn nu deel van ons beleid. Samenwerken doen we meestal niet met u alleen, maar met een groep mensen zoals een raad, vereniging of stichting. 

4. We ondersteunen uw plan

U heeft zelf een plan waar de gemeente Brummen mooier van wordt. Dan denken wij graag mee of helpen bijvoorbeeld met spullen die nodig zijn. Bewonersinitiatief Hall Leeft wilde nieuwe woningen in Hall maken. Daar hebben wij meegedacht en de bestemmingsplannen goedgekeurd. Maakplaats de Villa hielpen wij om een plek te vinden. Ontmoetingsplek Onze Droom is gestart door inwoners. Wij hebben geholpen door subsidie te geven.
Lees meer op de pagina Bewonersinitiatief.

Hoe kan ik nog meer invloed hebben?

Zelf direct regelen 

Op de pagina Direct zelf regelen kunt u zien waarvoor u allemaal direct een afspraak bij de gemeente kunt maken. 

Inspreken

U kunt zich via het formulier Forumvergadering aanmelden om over een onderwerp dat op de agenda staat een korte tijd te spreken in de forumvergadering van de gemeenteraad. 

Burgerinitiatief

Het is ook mogelijk om uw eigen onderwerp in te brengen. Daar zijn wel wat spelregels voor. Zo moet u 10-30 handtekeningen verzamelen van andere inwoners. Lees er meer over op de pagina van de Gemeenteraad onder het kopje Burgerinitiatief. 

Gast van de raad

U bent altijd welkom bij een raadsvergadering om te luisteren als Gast van de raad. Als u van te voren mailt, vertellen onze Raadsleden kort voor de vergadering graag over wat zij doen.

Inwonerspanel Brummen spreekt

Onderzoekers stellen een groep inwoners ongeveer vier keer per jaar een aantal vragen. Dat doen ze met een email of brief. Iedereen van 16 jaar of ouder die in gemeente Brummen woont, werkt of hier vaak komt mag meedoen. U kiest zelf of u wilt antwoorden en uw contactgegevens komen niet bij ons terecht. Wilt u ook in het panel? U kunt zich hier aanmelden.

Wijk- en dorpsraden

De zes wijk- en dorpsraden in onze gemeente zorgen ook dat inwoners betrokken worden bij het beleid van de gemeente. En ze zetten zich in voor de kwaliteit van de woon- en leefomgeving en het welzijn van inwoners. U kunt bij een openbare vergadering van uw wijk- of dorpsraad zijn of op een inloopspreekuur komen of bijvoorbeeld aanmelden voor een werkgroep of als kandidaat bestuurslid. Kijk op de website van uw wijk- of dorpsraad voor de mogelijkheden.

MAR 

De Maatschappelijke Adviesraad Brummen geeft advies over de Jeugdwet, Participatiewet en WMO. U kunt hen bellen, mailen of bij een vergadering zijn.  

Contact

Heeft u vragen over participatie? Neem dan contact op met Saskia van Bon of Servercan Akbayir. Dat kan via het e-mailadres participatie@brummen.nl. U kunt hen ook bereiken via het algemene nummer (0575) 56 82 33 of via hun directe contactgegevens: 

Saskia van Bon

Servercan Akbayir