Ga naar de inhoud

Opgroeien en opvoeden

Uw kind wordt niet geboren met een handleiding. Maar u kunt wél veel hebben aan de ervaring van anderen. Zo weet u hoe kinderen zich gemiddeld ontwikkelen. Veel informatie over de ontwikkeling van baby tot kleuter staat in het Groeiboekje. Dit krijgt u bij uw eerste bezoek aan het consultatiebureau. Als uw kind naar school gaat, is de GGD uw eerste aanspreekpunt.

Consultatiebureau: baby en peuter

Een baby heeft voeding en warmte nodig en vooral ook veiligheid en geborgenheid. In de peutertijd zet uw kind de eerste stapjes, leert praten, verlegt grenzen en gaat op ontdekkingstocht. Het zijn allebei intensieve fases, waarin u soms best wat ondersteuning en tips kunt gebruiken. U kunt in deze tijd terecht bij het consultatiebureau. Jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen zien hier zo’n 97% van de kinderen. Zij kijken mee met de ontwikkeling van uw kind. Zowel sociaal als medisch. De jeugdverpleegkundige legt al rond de geboorte het eerste contact gelegd en leert zo uw gezin kennen. 

  • Brummen: jeugdarts Liedeke van der Meiden en jeugdverpleegkundige Edith Slagman. E-mail: jgzbrummen@verian.nl  
  • Eerbeek: jeugdarts Inez Maresch en jeugdverpleegkundige Lucy de Rijk. E-mail: jgzeerbeek@verian.nl 

Centrale nummer: 088 1263126

Heeft u vragen over uw baby of peuter? Dan kunt u ook contact opnemen met Team Voor Elkaar. Of kijk voor informatie en tips eens op www.opvoeden.nl

GGD: van basisschoolkind tot jongvolwassene

Vanaf het vierde jaar brengt uw kind een groot deel van de tijd op school door met leren, spelen en vrienden maken. Zo legt het een basis leggen voor de rest van zijn leven. Een jeugdverpleegkundige en jeugdarts bezoeken regelmatig de basisscholen in de gemeente Brummen en de scholen voor voortgezet onderwijs in de omgeving. Kijk voor de contactgegevens op de website van de GGD

Gezond opgroeien

In Brummen vinden we het belangrijk dat kinderen gezond kunnen opgroeien en een gezonde leefstijl ontwikkelen. Dat is goed om gezondheidsproblemen te voorkomen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Maar ook om een kind een goede basis te geven. Want kinderen met een gezond gewicht zitten beter in hun vel. Ze worden meestal minder gepest en hebben meer zelfvertrouwen dan kinderen met overgewicht of obesitas. We willen in Brummen naar een omgeving waarin een gezonde leefstijl de normaalste zaak van de wereld is. Meer informatie hierover vindt u op jongerenopgezondgewicht.nl.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de consulenten van Team Voor Elkaar of met de GGD.